Maldini sok pénzt öntene az olasz fociba

Olasz csapat az Inter 2010-es végső sikere óta nem jutott a legjobb négy közé a BL-ben és az Európa Ligában sem volt elődöntős.


Radikális változtatásokat és jelentős tőkeinjekciót tart szükségesnek az olasz futballban Paolo Maldini, az AC Milan korábbi legendás játékosa annak érdekében, hogy az itáliai klubok ismét versenyképesek legyenek az európai kupaporondon.

„Ahhoz, hogy versenyezzünk Európa élcsapataival, pénzt kell befektetni, nincs más út annak a szintnek az eléréséhez” - mondta a 126-szoros válogatott. Maldini rávilágított arra, hogy a Serie A-ban címvédő és listavezető Juventus kiváló együttes, de csak Olaszországban, mert amikor a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében találkozott a Bayern Münchennel, látható volt a különbség a két gárda között, s ez a 4-0-s összesítésben is megnyilvánult.

Olasz csapat az Internazionale 2010-es végső sikere óta nem jutott a legjobb négy közé a BL-ben, ráadásul ebben az időszakban az Európa Ligában sem volt elődöntős egyetlen olasz együttes sem. Maldini, aki öt BEK-, illetve BL-siker részese volt az AC Milannal, úgy vélte, az egyik legnagyobb gond, hogy Olaszországban öregek és ezáltal elavultak a stadionok.

Kiemelte, hazájában minden klub veszteséges, ami tarthatatlan. Szerinte példát kellene venni olyan ligáktól, amelyek nyereségesek. Azt viszont pozitívnak értékelte, hogy a Serie A-s csapatok mostanság a fiatalok felé fordultak.

A napokban többen - így Aurelio De Laurentiis, a bajnokságban második helyezett Napoli elnöke, továbbá Antonio Conte, a Juventus vezetőedzője is - hasonló véleményt fogalmaztak meg az olasz futball szereplői közül.

Általános vélekedés szerint az olasz csapatokat azért is érintette sokkal komolyabban a gazdasági válság, mint más európai országok együtteseit, mert a Juventust kivéve még saját stadionjaik sincsenek a kluboknak, melyekből növelhetnék bevételeiket.

Videók