Az üzletember, aki megváltoztatta a labdarúgást

Életének 86. évében elhunyt Silvio Berlusconi. Az egykori olasz miniszterelnököt a modern futball megteremtőjének tartják.


Berlusconi 1987-ben vásárolta meg az AC Milant, amelyet rövid idő alatt felvirágoztatott.

Sportközpontot épített, a stábba pszichológusokat és táplálkozási szakértőket szerződtetett, a játékoskeretet pedig világsztárokkal erősítette meg. Csak néhány név, akik ekkoriban az AC Milant erősítették: Rijkaard, Gullit vagy Van Basten. De az olaszok se maradjanak ki: Baresi, Maldini, Costacurta, Tassotti, Ancelotti, Donadoni…

A kispadot egy 40 éves, edzői pályafutása elején lévő szakemberre, Arrigo Sacchira bízta. „Amikor aláírtam, azt mondtam neki, te egy őrült, vagy pedig zseni vagy. Az eredmények magukért beszélnek…” – mesélte később Sacchi, akivel kétszer nyert BEK-et a Milan.


Berlusconi Milánóban töltött 31 éve alatt a klub 29 trófeát gyűjtött. Az 1987/88-as olasz bajnoki címmel kezdődött és a 2016-os szuperkupa győzelemmel zárult. Bajnokok nyolc alkalommal lettek, a Bajnokok Ligáját ötször nyerték meg.

2018-ban visszatért a labdarúgásba, az akkor harmadosztályú Monzát karolta fel. Hárommillió euróért vette meg a klubot, kétszázmilliót költött arra, hogy az élvonalig vezesse őket.

Az alaposan megerősített Monza az előző szezonban újoncként a 11. helyet szerezte meg, alig lemaradva a nemzetközi kupaindulásról.

Berlusconi néhány hónapja merész célkitűzést fogalmazott meg: „Jövőre Scudettót akarok nyerni” – jelentette ki az üzletember, aki nagyon elégedett volt az edzővel, az új Sacchival, Raffaele Palladinoval.

Borítókép: Franco Origlia/Getty Images

 

Videók