Amikor Róma két alapítója találkozik – jön a Lazio-Roma

Két remek formában lévő csapat találkozik a 180. Derby della Capitale-n.


Két remek formában lévő csapat találkozása (forrás: worldsoccertalk)
 
Amikor Róma két alapítója Romulus és Remus kettéválik (farkasok) – ilyen módon jellemezhetnénk a Lazio és a Róma összecsapását. Ebben az esetben azonban erről nem beszélhetünk, mert a városi derbin a római farkasok fogadják a sasokat a Derby della Capitale hosszú történetének következő fejezetében. Vagyis a Fővárosi derbi a Capitolium árnyékában!
 
A két csapat vetélkedésében sokáig tartotta magát az a vonulat, mely szerint az a gárda nyerte meg a derbit, amelyik abban az időszakban rosszabb formában vagy helyen állt a Serie A táblázatán. Persze ez nem egy egyenesen arányosan következő tény, de nagyon sok alkalommal előfordult ez a felállás a fővárosi derbik történetében. A szurkolók számára ez a párharc talán legfontosabb az évben, amelynek tétje az élet és a halál, a hit és a becsület, a győzelem vagy a kudarc végtelen határmezsgyéjén halad előre az időben.
 
A jelenlegi viszonyokat figyelembe véve azonban most mindkét banda jó formában érkezik a mérkőzésre. A pályaválasztó Lazio már kilenc mérkőzése veretlen az olasz bajnokságban és a negyedik helyet foglalja el a tabellán. Az AS Roma legutóbbi két mérkőzését megnyerte, de előtte kikapott az Atalanta otthonában (akiknek remek sorozatát tegnap éppen a bajnoki címvédő Juventus szakította meg), viszont a farkasok a második pozícióban állnak a táblázaton, a címvédő és most listavezető zebrák első számú kihívójaként. A két együttest tehát csak két helyezés és egyetlen pont választja el a táblázaton, ami kiváló mérkőzést vetít előre a mai derbire!
 
A nagy egyéniségek mindig is meghatározóak a derbik történetében. Az utóbbi időszakban két igazi vezérről beszélhetünk a két római csapat párharcában. A Lazio oldalán Stefano Mauri volt ilyen, az AS oldalán pedig egy jóval ismertebb alak, Francesco Totti alakja rajzolódik ki!
 
Az elmúlt időszak egyik legfontasbb derbijét a Coppa Italia fináléban a Lazio nyerte
 
Stefano Mauri évtizedig volt a római sasok vezére, bár pályafutását megszakította több sérülés is, azonban nagyon meghatározó személy a csapat történelmében. A sokoldalú ballábas középpályás és szélső kvalitásaihoz mérten bántóan kevésszer, 11 alkalommal ölthette magára a Squadra Azzurra mezét. Azonban vitathatatlan képességei tették a Lazio történetének egyik legjobb játékosává. A szurkolók nagy kedvence Mauri, aki méltatlanul távozott idén az együttesből, 253 mérkőzésen 42 gólt szerzett a Lazio színeiben. Bár a bundázás szele őt is megérintette, hiszen a Calcioscomesse névre hallgató botrányban a rendőrség le is tartóztatta, ám később felmentették, de nem úszta meg az eltiltást a szövetségtől, ami előbb kilenc hónap volt, majd 2013-ban hatra mérsékelték. A drukkerek körében azonban mindig is népszerű volt közvetlen stílusa és barátságos egyénisége miatt, gyakran forgott a szurkolók körében a hétköznapokban. Most már csak a pályán kívülről támogathatja kedvenc csapatát!
 
Nem úgy Francesco Totti, aki még mindig aktív tagja a farkasoknak. Az ösztönös zseni, aki a világfutball történelmének is az egyik legmeghatározóbb szereplője. Aki kétezres évek elején bajnoki címig vezette az imádott bordó mezeseket. Aki pályafutása kezdete óta hűséges az AS Roma együtteséhez! Élő legenda Rómának bordó mezes részén, de tisztelet övezi egész Olaszországban és a világon is. Nemrég töltötte be a negyedik ikszet, és a giallorossi drukkerei a vérüket adnák a Kapitányért! És ő is értük. Totti mozdulatai talán a híres római tollforgató, Cicero papírra vetett gondolataihoz hasonlóak. A futball művésze, akinél jobban még senkit sem szerettek, imádtak, akinek talán már vissza kellett volna vonulni. dicsőségben és nem a kispad mélységében… Mert vélhetően ma is ott foglalhat helyet a Capitano. Spalletti mester tiszteli őt, de játékosként már csak kiegészítőként számol vele… Reméljük, ma láthatjuk a pályán, hisz ő még mindig remek!
 
2016 januárjában megkezdődött Luciano Spalletti második időszaka a Roma gárdájánál. Mindkétszer tűzoltóként érkezett, és közel állt ahhoz, hogy újra dicsőségbe borítsa a bordó mezeseket, amire most is meg van minden esélye. A kopasz mester egyedüliként a Totti-éra történetében túlélte a Kapitánnyal való összetűzéseket, konfliktusokat. Győzött, mert most ő a főnök. És bár a legendát nem, a Laziót ma legyőzheti!
 
Nem biztos, hogy Tottiról fog szólni a délutáni mérkőzés!
 
Simone Inzaghi híres bátyjához Filippóhoz hasonlóan nagy tehetségként indult pályafutása elején, azonban zseniális testvérhez nem tudott felnőni a pályán. Szárnybontogatásai sérülésekben és kihagyott helyzetekben végződtek. Azonban most itt a második esély, hogy a Lazio vezére legyen. A megbízott edzőből ebben az idényben mester lett, aki egyelőre jól teszi a dolgát, és minden esélye megvan, hogy a jövőben meghódítsa Rómát! Kezdetnek egy győzelem megtenné a derbin!
 
Végezetül pedig íme egy példa, hogy mekkora jelentősége van egy diadalnak a Derby della Capitale-n, főleg ha az az Olasz Kupa döntőjében esik. 2013 májusában a két fenti csapat játszotta a Coppa Italia fináléját, hazai pályán az Olimpicóban. és mivel Totti lövései elkerülték a mérkőzés folyamán a Lazio kapuját, ezért egy római sas, Lulic szerencsés lövése dönthetett. Nyert a Lazio és Lulic a mennybe ment. Hetekkel a mérkőzés után őt megállítva csókolgatták a góllövő lábát a tömegek, a játékos azóta sem tud ennél nagyobb dolgot mondani az életéből… Talán majd a mai mérkőzés után…
 
Legutóbb pályaválasztóként kissé meglepetésre négyet kapott AS Romától a Lazio, a végeredmény 4-1-es vendég siker lett. Az akkor duplázó Edin Dzeko most is a pályán lesz. A bosnyák 12 góljával társbérletben vezeti a Serie A góllövőlistáját. Vele szemben állhat majd a kilenc gólos olasz válogatott Ciro Immobile, aki a Lazio mezében lép ma a gyepre.
 
A 180. Derby della Capitale 15:00-kor kezdődik!
 
Piskor Ádám
 
 
 

Videók