A Juventus sorra hozta a rossz döntéseket, kezdve Ronaldóval

Meg kell várni, mit mondanak a bírák.


Giovanni Cobolli Gigli, a Juventus korábbi elnöke Cristiano Ronaldo érkezését jelöli meg, mint azt a pillanatot, amikor minden rosszul alakult a klub számára.

A Bianconeri ellen a FIGC, az UEFA és a torinói ügyészség is vizsgálatot folytat pénzügyi szabálytalanságok vádjával, többek között a felduzzasztott tőkenyereségek és az asztal alatt kifizetett bérek miatt, hogy ezeket a költségeket elrejtsék. A teljes igazgatótanács hétfő este lemondott, beleértve Agnelli elnököt is, ami a Calciopoli óta legsúlyosabb válságot idézte elő.

A Serie B-be való visszasorolás és a két Serie A-cím elvesztése után 2006-ban Cobolli Gigli vette át a Juventus irányítását, és 2009-ig maradt.

„A Serie B-be való visszasorolás és a két Serie A-cím elvesztése után 2006-ban Cobolli Gigli vette át a Juventus irányítását, és 2009-ig maradt. Ezt leszámítva a Juve minden bizonnyal egy sor helyzetbe keveredett, és a problémák már régen kezdődtek. Tudniillik, amikor Andrea Agnelli elnök lett, az egy pozitív dolog volt, de egyben kockázatos is számára ezzel a vezetéknévvel és felelősséggel. Az első szakasz nagyon jó volt, Beppe Marotta alapvető segítségével újjáélesztette a csapatot, kilenc egymást követő Serie A-címet hozott össze. De minden megváltozott a Ronaldo-akcióval” - mondta Cobolli Gigli az Il Messaggero című napilapnak.

A portugál legenda 117 millió euróért érkezett a Real Madridtól 2018-ban, ami szezononként több mint 30 millió euróba került a klubnak.

„Agnellit azért beszélték rá Ronaldo szerződtetésére, mert óriási marketingbevétel volt belőle, és közelebb akartak kerülni a Bajnokok Ligája győzelemhez. Marotta azonban ezzel egyáltalán nem értett egyet, és félreállt. Ezt követően a Ronaldo-beruházás túl drágának bizonyult. Közben Fabio Paratici, aki a CR7 szerződtetését szorgalmazta, szintén több olyan beruházásba is belevitte a Juvét, ami megterhelte a mérleget, és bajba sodorta a klubot. Közben folyamatosan jöttek a rossz döntések, Maurizio Sarri kinevezése, és olyan botlások, mint Luis Suarez olasz állampolgársági tesztje, vagy a Szuperliga-projekt. Nagy változás lehetett Agnelli szemléletében. Agnellinek mindig is volt egy emelkedettebb jövőképe a Juve számára, mint például a Szuperliga, de túl sokat vállalt, és elhanyagolta az igazgatótanács tájékoztatását, amit egy tőzsdére vitt klubnál nem lehet megtenni."

A másik fejlemény az volt, hogy John Elkann, a Juventus anyavállalatának, az Exornak a vezetője elvesztette a bizalmát Agnelliben, és gyakorlatilag lehúzta a rolót az említett igazgatótanácsról.

„Nyilvánvalóan gyökeresen megváltozott a véleménye. Most új szakaszt nyitott, és a Juventus újrakezdheti.”

A Juventus és más klubok is tisztázták már magukat hasonló esetekben, mert lehetetlen bizonyítani, hogy egy játékos mennyit ér, csak azt az átigazolási díjat, amelyben két klub megegyezik. Ezúttal azonban az a probléma, hogy a vizsgálat során állítólag olyan papírok kerültek elő, amelyek szerint a Juve az asztal alatt fizetett játékosoknak, hogy ezeket a költségeket eltüntesse a mérlegből.

„Nem hiszem, hogy a tőkejövedelmek kérdésesek lesznek, de a bérek késedelmes kifizetése igen. Ha valóban létezik ez a pletykált magánszerződés, amely szerint Cristiano Ronaldónak 19 millió euróval tartoznak, akkor az egy füstölgő pisztoly lenne. De most még korai lenne ezt megmondani, meg kell várnunk, mit mondanak a bírák. Abban is biztos vagyok, hogy John Elkann ügyvédei meg fogják találni a legjobb megközelítést.”

Borítókép: Nicolò Campo/LightRocket a Getty Images

Videók