A legendás Agüero-gól ami után Ferguson dinoszaurusznak nevezte magát

A City szurkolói tíz éve nem felejtik május 13-át.


Tíz éve ezen a napon egy pillanatra megállt a levegő, szinte egész Angliában. Ekkor volt ugyanis, amikor Sergio Agüero a szezon utolsó góljával bebiztosította, hogy 44 után ismét a Manchester City ismét bajnoki címet ünnepelhessen. A nem mindennapi meccset követően még a nagy rivális Manchester United akkori vezetőedzője, Sir Alex Ferguson sem jutott szavakhoz.

A 2012-es szezon olyannyira szorosan alakult a két városi rivális közt, hogy az aranyérem sorsáról az utolsó mérkőzések döntöttek.

A Manchester City nem kezdett jól a Queens Park Rangers ellen, ami már 2-1-re is vezetett, ám a második félidőben kifogást nem tűrően játszottak és 2 gólt ejtve megfordították a mérkőzést. Sergio Agüero gólját követően felrobban a stadion, a mérkőzésközvetítő hosszú másodperceken keresztül üvöltötte a játékos nevét, míg Roberto Mancini az asszisztense, Brian Kidd nyakában kötött ki. Az Etihadban ezrek ünnepelték a sikert, és szinte biztos, hogy aki látta azt a találkozót, a mai napig nem felejtette el.


Bár a Manchester United vezetőedzője, Sir Alex Ferguson nem látta a meccset, az eredmény az ő agyába is mélyen beégett. Agüero szezonbeli utolsó rúgásával gyakorlatilag kettétörte a MU álmait, a hír pedig szépen lassan elkezdett beszivárogni a Sunderland stadionjába, ahol Ferguson együttese épp a győzelmét ünnepelte volna.

 

A hír hallatán, hogy a City lett a bajnok Phil Jones szája tátva maradt, Ferguson az öltöző felé terelte csapatát, míg Ji Sung-Park csak nevetni tudott csapattársain, miközben Michael Owen döbbenten nézett rá.
A döbbenttől még Ferguson még másnap is alig jutott szóhoz. A klub másnapi vacsoráján pedig elmondta máig egyik legemlékezetesebb beszédét.


"Dinoszaurusz vagyok. Abszolút egy dinoszaurusz vagyok. De, ami vagyok, győztes vagyok."

"Azt mondtam ezeknek a játékosoknak tegnap, hogy amikor elveszítettük a bajnokságot a Leeds United ellen 1992-ben, kijöttek a fiatal játékosok, és az összes Liverpool-szurkoló autogramot kért a játékosoktól. És szétszedték őket. Azt mondtam Giggsnek, hogy "emlékezz erre a napra", és tegnap pontosan azt mondtam nekik: azok a Sunderland-szurkolók, akik a Citynek szurkoltak, emlékezzenek arra a napra. Azt mondom, nem fogjuk elfelejteni” – mondta.

Sergio Agüero felejthetetlen góljának emlékét ma már szobor őrzi. A játékosról készült domborművet a történelmi siker tizedik évfordulóján avatták fel az Etihad Stadion előtt.

Borítókép: Getty Images

Videók