„Tönkretettem magam…” – Varane testi panaszokról beszél, és fiának is azt tanácsolja, hagyja abba…

Úgy érzi, a profi futball nagy mértékben károsította a testét az elmúlt években.


 A "sérült" Raphael Varane megszólalt az agyrázkódásokról hatásáról a labdarúgásban, és a Manchester United sztárja azt tanácsolta fiának, hogy ne fejeljen.

Varane, aki mind a francia, mind a Real Madridban játszott mérkőzéseken szenvedett agyrázkódást, hangsúlyozta, hogy a labdarúgásban a fejsérülésekkel kapcsolatban nincs elég tolerancia.

Konkrét eseteket mesélt el, például a 2014-es franciaországi világbajnokság Nigéria elleni összecsapását, ahol végigjátszotta a mérkőzést annak ellenére, hogy agyrázkódást szenvedett. Varane elárulta, hogy az eset után "robotpilóta" üzemmódban játszott, kiemelve a fejsérülések nem megfelelő időben történő felismerésének és kezelésének veszélyeit.

A L'Equipe-nek adott interjújában Varane így nyilatkozott: "Befejeztem a mérkőzést, de "robotpilóta" üzemmódban vagyok. Ha valaki akkoriban megszólított volna, nem is tudom, hogy képes lettem volna-e reagálni"

A Németország elleni vb-negyeddöntőt azonban nem merte kihagyni, amelyet a Les Bleus 1-0-ra elveszített.

"Nem voltam egészséges állapotban, ezért vigyáztak rám" - mondta. "Lefogytam, mert kiszáradtam, nem voltam formában, de játszottam, mert vb-negyeddöntő volt"

Varane felidézett egy hasonló esetet a Real Madrid 2020-as, Getafe elleni La Liga-mérkőzésén, ahol egy elfejelt labda után rendkívüli fáradtságot tapasztalt. Bár azon a mérkőzésen lecserélték, még napokig fáradtnak érezte magát.

Pihenést azonban aligha engedhetett meg magának, mivel a következő mérkőzés a Manchester City ellen volt a Bajnokok Ligája legjobb 16 közé jutásért vívott visszavágón. A bemelegítésen nem volt százszázalékos, és a mérkőzésen "úgy érezte magát, mint egy néző". Annyira kimerült volt, hogy "kishíján felpofozta" magát, hogy visszanyerje éberségét.

Végül a francia védő Real Madrid-karrierjének egyik legrosszabb teljesítményét nyújtotta, mivel több egyéni hibát is vétett, és emiatt 2-1-es vereséget szenvedett a klubja.

Varane szerint a szakértők azt javasolták a United játékosainak, hogy ne fejeljenek 10-nél többször az edzéseken. Bár ez éles meccsen nem tartható be, a védő nem szeretné, ha hétéves kisfia is átélné ugyanezt a megpróbáltatást, ezért azt tanácsolta neki, hogy egyáltalán ne fejeljen.

"A hétéves fiam focizik, és azt tanácsolom neki, hogy ne fejeljen a labdával" - mondta. "Még ha nem is okoz azonnali traumát, tudjuk, hogy hosszú távon az ismételt ütéseknek valószínűleg káros hatásai vannak. Nem tudom, hogy megérem-e a 100 évet, de azt tudom, hogy károsodott a testem. A legmagasabb szinten játszó labdarúgóként hozzászoktunk a fájdalomhoz, kicsit olyanok vagyunk, mint a katonák, kemény fickók, a fizikai erő szimbólumai, de ezek a tünetek szinte láthatatlanok."

Fotó: Getty Images

Videók