Eb-visszatekintő: 2008 - Spanyolország 44 év után újra Európa trónján

A 2024-es Európa-bajnokság kezdetéig felelevenítjük az elmúlt 16 Eb-döntőt, hogy újraéljük a kontinenstorna legemlékezetesebb pillanatait. Sorozatunk legújabb részében a 2008-as Eb pillanatait elevenítjük fel, ahol a néhai Luis Aragonés által irányított spanyol válogatott dominált.


A 2008-as Európa-bajnokság rendezését Magyarország is megpályázta, ám csak második lett a versenyben, a kontinenstorna helyszíne így Ausztria és Svájc lett.

Rögtön a 2006-os vb után kezdődött a selejtezősorozat, ahol a két rendező mellett volt még egy ország, aki nem indult el, Montenegrót májusi függetlenedése után még nem vették fel az UEFA-ba.

A magyar válogatott hatodik lett a C jelű selejtezőcsoportban, így értelemszerűen nem jutott ki az Eb-re. Csoportunkból a címvédő görögök mögött a török válogatott váltotta meg jegyét a kontinenstornára. Nagy meglepetésre hasonlóan járt az angol válogatott is, ők az E csoportban csak a harmadik helyen végeztek, így Horvátország és a torna későbbi meglepetéscsapata, Oroszország örülhetett.

A torna sorsolását 2007 december másodikán tartották, a C csoportot már akkor megjelölték a viadal halálcsoportjának a holland, az olasz, a francia és a román válogatottal.

Az A csoportban az egyik házigazda Svájc mellett Portugália, Csehország és Törökország kapott helyet. Az utolsó fordulóig kiélezett küzdelem folyt a továbbjutásért, a török-cseh mérkőzés pedig a torna egyik legjobb találkozóját hozta, ahol Nihat Kahveci két perc alatt fordított, és ejtette ki a cseheket. Svájcnak az utolsó mérkőzésen sikerült csak pontokat szerezni, a már biztosan első portugálokat győzték le.

A B jelű négyesben a másik rendező Ausztria a svájci válogatotthoz hasonlóan kiesett. Horvátország százszázalékosan nyerte meg a kvartettet a másik továbbjutó németek előtt.

A már említett C csoportban Franciaország egyetlen ponttal esett ki, Hollandia a horvátokhoz hasonlóan hibátlanul zárta a csoportkört. Az utolsó fordulóban a vb-címvédő olaszok legyőzték a franciákat amivel megelőzték a románokat.

A D csoportban is volt egy hibátlan csapat, a spanyolok az oroszok lesimázása után a svédek és a görögök ellen is megszenvedtek, de végül 9 ponttal zártak. A Szbornaja az első fordulós vereséget követően megnyerte a hátralévő két mérkőzését, amivel negyeddöntőbe jutott.

A negyeddöntőkben Németország viszonylag simán verte Portugáliát, a törökök ismét drámai meccsen diadalmaskodtak, ezúttal büntetőkkel győzték le Horvátországot.

Az oroszok meglepetésre kiejtették hosszabbítás után a hollandokat, a spanyolok pedig a torna egyik legunalmasabb mérkőzésén győzték le az olaszokat tizenegyesekkel.

Az elődöntőkben Phillip Lahm véget vetett 90. percben szerzett góljával a török álomnak, a spanyolok pedig a csoportmeccsükhöz hasonlóan itt is simán verte Oroszországot.

A bécsi Ernst-Happel Stadionban Németország – Spanyolország finálét rendeztek.

A döntő összefoglalója (a videó a linkre kattintva tekinthető meg):

 

A spanyolok dominálták a finálét is, az első félóra után ennek meg is lett az eredménye, a torna játékosának választott Xavi remekül ugratta ki Fernando Torrest, aki a mérkőzés egyetlen gólját szerezte. Spanyolország 1964 után újra felülhetett Európa trónjára.

A torna gólkirálya David Villa lett.

Sorozatunk korábbi részeit itt találják, az adott kontinenstorna rendezésének évszámára kattintva:

1960 - 1964 - 1968 - 1972 - 1976 - 1980 -

1984 - 1988 - 1992 - 1996 - 2000 - 2004

(Borítókép: UEFA / AFP)

Videók