Visszatért a huliganizmus az angol futballba?

Balhé Portoban. Az FA azonban nem lacafacázott, és jól kiosztotta a randalírozókat.


Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) határozottan elítélte azokat az angol drukkereket, akik rendőrökkel csaptak össze Porto belvárosában a Nemzetek Ligája négyes fináléjának szerdai elődöntője alatt.
 
Az FA hangsúlyozta: a rendbontásért felelős személyek nem tekinthetők az angol válogatott igazi szurkolóinak, és mint ilyeneket, nem szívesen látják a nemzeti csapat mérkőzésein. "Zavarba hozzák a csapatot és a több ezer, normális magaviseletű szimpatizánst" - emelték ki.
 
Fotó: Lars Baron/Getty Images
 
Az angol sajtóban megjelent beszámolók szerint a portói Szabadság téren lévő szurkolói zónában a házigazda portugálok Cristiano Ronaldo góljait, majd csapatuk Svájc elleni győzelmét ünnepelték, amikor az ott tartózkodó angolok sörösüvegeket dobtak a tömegbe. A szurkolói zónában a hazaiak mellett már több száz angol drukker tartózkodott, mert csapatuk a csütörtök esti elődöntőben Guimaraesben Hollandiával csap össze. A torna második elődöntőjére 18 ezer angol szurkolót várnak a rendezők.
 
Fotó: Lars Baron/Getty Images
 
Szemtanúk szerint szerda este a rohamrendőrök gumibottal tettek rendet a randalírozó angol drukkerek között, akik közül többet elvezettek. A rendbontók az eset során személyautókat rongáltak meg, akadályozták a forgalmat és sértő rigmusokkal illették többek között a pápát.     
Mark Roberts, a brit rendőrség futballügyekben illetékes vezetője kiemelte: kedden este egy portói bárban már adódtak problémák az angol szurkolókkal, akik üvegeket törtek össze és kisebb károkat okoztak. "Elképesztően kiábrándító és teljesen elfogadhatatlan ez a viselkedés" - mondta.
 
Fotó: Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images
 
Az FA a portugáliai torna előtt "Ne legyél idióta!" című kampányában hívta fel szurkolói figyelmét a "kínos és antiszociális" viselkedés mellőzésére.
A video Gareth Southgate angol szövetségi kapitány üzenetével zárult, aki azt mondta: a szurkolók a csapat részei, viselkedjenek úgy, hogy az ország büszke legyen rájuk.
 

 

Videók