Vb 2014: Dél-Amerikában kettő, a CONCACAF-zónában egy hely kiadó

Dél-Amerikából két, míg az Észak- és Közép-Amerikát magában foglaló CONCACAF-zónából egy válogatott jut ki a labdarúgó-világbajnokságra.


Dél-Amerikában a kijutásra legesélyesebb Chile és Ecuador éppen egymással játszik, a győztes mindenképpen kvalifikálja magát a vb-re, míg a döntetlen mindkét csapat számára a részvétel kiharcolását jelentené.

A két együttes csatájában esetleg alulmaradó fél ugyanakkor vereség esetén is jó eséllyel szerepelhet majd Brazíliában.

A jelenleg ötödik, interkontinentális pótselejtezőt érő helyen álló, legutóbb vb-elődöntős és Copa America-győztes Uruguay a már biztos vb-résztvevő Argentínát fogadja, s csak győzelemmel érheti utol a Chile-Ecuador találkozó vesztesét, de még ez sem biztos, hogy elég számára, mert a gólkülönbsége jelenleg néggyel rosszabb Chilénél és hattal Ecuadornál.

A CONCACAF-zónában Honduras és Mexikó küzd az utolsó automatikus részvételt eredményező, harmadik helyért. Előbbi van lépéselőnyben, ugyanis a sereghajtó Jamaica vendégeként egyetlen pont megszerzése is elegendő számára ahhoz, hogy megtartsa pozícióját.

Mexikó akkor érheti utol Hondurast, ha győz a már vb-résztvevő Costa Rica otthonában, riválisa pedig kikap. De még ez sem biztos, hogy elég a mexikóiaknak, mivel a gólkülönbségük kettővel rosszabb és sokkal - szám szerint öttel - kevesebb gólt szereztek eddig.

Mexikó ráadásul egy vereséggel akár az interkontinentális pótselejtezőre jogosító helyét is elveszítheti, amennyiben Panama hazai pályán legyőzi a szintén biztos vb-résztvevő Egyesült Államokat.

LABDARÚGÁS
Vb-selejtezők: 
Dél-amerikai vb-selejtezők:
szerda:
Uruguay-Argentína, Montevideo 1.30
Chile-Ecuador, Santiago de Chile 1.30
Paraguay-Kolumbia, Asunción 1.30
Peru-Bolívia, Lima 4.15
Az állás: 1. (és vb-résztvevő) Argentína 32 pont/15 mérkőzés, 2. (és vb-résztvevő) Kolumbia 27/15, 3. Ecuador 25/15 (19-14), 4. Chile 25/15 (27-24), 5. Uruguay 22/15, 6. Venezuela 20/16, 7. Peru 14/15, 8. Paraguay 12/15, 9. Bolívia 11/15
A csoport első négy helyezettje jut ki a világbajnokságra, az ötödik helyezett pótselejtezőt játszik Jordániával. Azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol.

Észak- és közép-amerikai vb-selejtezők:
Costa Rica-Mexikó, San José 3.30
Jamaica-Honduras, Kingston 3.30
Panama-Egyesült Államok, Panamaváros 3.30
Az állás: 1. (és vb-résztvevő) Egyesült Államok 19 pont, 2. (és vb-résztvevő) Costa Rica 15, 3. Honduras 14, 4. Mexikó 11, 5. Panama 8, 6. Jamaica 4
A csoport első három helyezettje jut ki a világbajnokságra, a negyedik helyezett pótselejtezőt játszik Új-Zélanddal. Azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol.

Videók