"Nincs több szó, eljött a cselekvés ideje"

Nem áll ki az oroszok elleni vb-pótselejtezőre a lengyel labdarúgó-válogatott.


A lengyel labdarúgó-válogatott nem áll ki az oroszok elleni világbajnoki-pótselejtezőre - jelentette be szombaton a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke.

"Nincs több szó, eljött a cselekvés ideje" - szögezte le Cezary Kulesza, aki elárulta: a vb-indulásért zajló vetélkedés másik ágán érintett svéd és cseh szövetség képviselőivel is tárgyalásokat folytatnak.

"Annak fényében, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió eszkalálódik, a lengyel nemzeti csapat nem játssza le a mérkőzését az orosz válogatott ellen" - írta Kulesza Twitteren.

"Ez az egyetlen helyes döntés. Egyeztetünk a svéd és a cseh szövetséggel, hogy közös álláspontot közvetítsünk a nemzetközi szövetség felé" - fűzte hozzá.

A lengyel válogatott csapatkapitánya, Robert Lewandowski ugyancsak a közösségi médiában üdvözölte a fejleményt.

"Ez a helyes döntés. Nem tudok elképzelni egy mérkőzést az orosz válogatott ellen ebben a helyzetben, miközben a fegyveres konfliktus folytatódik Ukrajnában" - fejtette ki Lewandowski. - "Nem az orosz futballisták és drukkerek felelősek ezért, de nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna."

A lengyel szövetség kedden még ahhoz kérte az európai szövetség (UEFA) hozzájárulását, hogy semleges pályán léphessen pályára az oroszok ellen. Az eredeti tervek szerint az orosz-lengyel találkozót az európai pótselejtező keretében március 24-én rendeznék Moszkvában. Az összecsapás győztese öt nappal később játszana a B jelű ág másik párja, a svéd-cseh összecsapás továbbjutójával azért, hogy részt vehessen a Katarban november 21. és december 18. között sorra kerülő vb-n. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadnak célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

Borítókép: PSN Futbol/Twitter

Videók