Megvan a döntés, elhalasztják a labdarúgó Európa-bajnokságot

Az UEFA még nem adta ki a hivatalos közleményt, de a norvég szövetség már kommunikálta a döntést.


Az UEFA 13 órakor tartotta konferenciáját a tagországok bevonásával. Az első hírek szerint egyhangú döntés született az Európa-bajnokság halasztásának kérdésében.

 

Az Eb-t - amelyet idén június 12. és július 12. között bonyolítottak volna le a magyar főváros mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában - jövőre június 11-től július 11-ig rendezik meg.

Az egyéves halasztás mellett szólt, hogy egyelőre nem megjósolható, mikorra áll vissza a korábbi rend a járvány lecsengése után, ráadásul az egyéves csúsztatás esélyt kínál arra, hogy befejezzék az aktuális nemzeti és nemzetközi klubsorozatokat. Így eldőlhetne, mely csapatok lesznek bajnokok, mely együttesek indulhatnak a következő idény selejtezőiben, illetve lehetnek ott a főtáblákon.

A nemzetközi kupasorozatok tekintetében nem született konkrét döntés, csak az, hogy "további értesítésig" továbbra is szünetelnek, azaz egyelőre a nyolcaddöntők során félbeszakadt Bajnokok Ligája és Európa-liga sem folytatódik.

A március végére tervezett Európa-bajnoki pótselejtezők lebonyolítására viszont június elejét jelölték ki. Ebben a magyar válogatott is érintett, ugyanis március 26-án Szófiában Bulgária vendége lett volna, majd a párharc győztese öt nappal később az izlandi-román meccs győztesét fogadta volna az Eb-részvételért. Az UEFA hozzátette, továbbra is figyelemmel követi a fejleményeket, hogy az új időpontban megtarthatóak-e a találkozók.

"Ezekben a napokban valami a futballnál is sokkal fontosabb: harcolni a családtagjaink, a barátaink és a saját egészségünkért! Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk" - fogalmazott Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar szövetség (MLSZ) honlapján.

Az UEFA arról is tájékoztatást adott, hogy a bajnokságok és a klubok képviselőivel létrehozott egy munkacsoportot, melynek feladata megoldásokat találni a jelenlegi szezon befejezésére. A közlés szerint az Eb egyéves elhalasztása miatt új időpontot kell találni a Nemzetek Ligája négyes döntőjének, az angliai női Európa-bajnokságnak és a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságnak, mert mindhárom esemény 2021 júniusában és júliusában lenne. Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke jelezte, szintén új időpontot keresnek a klubvilágbajnokságnak, hogy kitérjen az egy évvel eltolt Eb és Copa America elől.

Az UEFA kedden videokonferencián egyeztetett a klubok, a nemzeti szövetségek, valamint a játékosok európai szervezeteinek képviselőivel, majd a döntések ezt követően a végrehajtó bizottság ülésén születtek meg.

Sport365.hu - Drága árat fizethetnek a klubok és a ligák, ha elmarad az Eb

Az európai labdarúgó élet teljesen leállt a koronavírus járvány miatt, és kevés az esély, hogy nyárig bármelyik bajnokság folytatódna. Ezért az is előfordulhat, hogy a kontinensviadalt el kell halasztani, hogy a klubok befejezhessék a hazai bajnokságot. Már számos ötlet felmerült, mikor rendezhetnék meg az Eb-t, ezek közül a két legvalószínűbb, hogy ezév végén decemberben lenne, míg a másik, hogy átviszik 2021 nyarára.

Borítókép: Alexandra Beier/Getty Images for DFB

 

Videók