Elefántcsontpart nyerte az Afrika-kupát!

Unalmas, és gól nélküli 120 perc után, ahogyan 23 évvel ezelőtt, most is tizenegyesekkel nyerte meg Elefántcsontpart az Afrika-kupát. A mindent eldöntő büntetőt az Elefántok kapusa, Barry váltotta gólra.


Az elefántcsontparti kapus, Boubacar Barry volt a mérkőzés hősé, miután a 9-8-ra megnyert büntetőpárbajban ő szerezte a mindent eldöntő találatot. Érdekesség, hogy Barry csak azért játszhatott, mert az első számú kapus, Sylvain Gbohouo sérülést szenvedett az elődöntőben.

A kapus büntetője előtt, a másik hálóőr, Brimah Razak tizenegyesét hárította Barry.

Elefántcsontpart legutóbbi tornagyőzelme szintén a Fekete Csillagok ellen volt, egy maratoni hosszúságú tizenegyespárbajt követően, 1992-ben. A történelem vasárnap megismételte magát az Estadio de Batában.

Ugyancsak másodszor nyerte meg a tornát az Elefántok edzője, Herve Renard, aki 2012-ben a zambiaiak kapitányaként éppen Elefántcsontpartot győzte le büntetőkkel.

A ghánai kispadon az az Avram Grant ül, aki 2008-ban szintén tizenegyesekkel bukott el egy döntőt, még a Chelsea mestereként, a Manchester United elleni Bajnokok Ligája fináléban.

Még egy érdekesség, hogy Elefántcsontpart legutóbbi három döntője 0-0-ra végződött. A csapatok most sem tudták bevenni az ellenfél kapuját.

A büntetőpárbajt azután sikerült megnyernie Tourééknak, hogy Ghána, két sorozatot követően, már 2-0-ra is vezetett. Ennek ellenére megérdemelten nyerte meg a tornát Elefántcsontpart.

Videók