Az ukránok szerint szükségtelen volt a találkozó törlése

Otthon minden ukránnak negatív lett a koronavírustesztje.


Kijevbe hazaérkezve minden ukrán labdarúgónak negatív lett a koronavírustesztje azok után, hogy kedden elmaradt a svájciak elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésük, mert Svájcban több játékosnál és stábtagnál is kimutatták a betegséget. Az ukrán szövetség közlése szerint a csütörtöki vizsgálatokat már a repülőtéren elvégezték egy, az európai szövetség (UEFA) által akkreditált laboratórium munkatársai.

A szervezet hétfőn jelentette be, hogy a válogatott három játékosa - Eduard Szobol, Jevhen Makarenko és Dmitro Riznik - vasárnapi tesztjének eredménye elsőre nem volt egyértelmű, majd a szakemberek később megállapították, hogy valamennyiük mintájában megtalálható a Covid-19 vírusa. Ezt követően újratesztelték az egész ukrán keretet, valamint szakmai stábot, és négy újabb fertőzöttet - három játékost és egy stábtagot - találtak. A helyi hatóságok azonnal karanténra kötelezték az egész ukrán küldöttséget, amely egy luzerni szállodában tartózkodott. Később az UEFA arról tájékoztatta az ukrán szövetséget, hogy a luzerni kanton karanténszabályai miatt nem lehetséges megrendezni a találkozót.

Az ukrán keret tagja volt a Ferencváros két játékosa, Olekszandr Zubkov és Ihor Haratin is. Az ukránok álláspontja szerint szükségtelen volt a találkozó törlése, mert volt megfelelő számú bevethető játékosuk.

A Svájc-Ukrajna találkozó tétje az lett volna, hogy a két gárda közül melyik végez az utolsó helyen a csoportban és esik ki az A divízióból. Jelenleg az ukránok a harmadikak, három ponttal megelőzve a sereghajtó svájci válogatottat. A két csapat ukrajnai találkozóján 2-1-es hazai siker született. A három pont sorsáról az UEFA fegyelmi bizottsága dönt. Ha a svájciak kapják a győzelmet 1-0-s eredménnyel, akkor idegenben szerzett góllal ők maradnak a legmagasabb osztályban, de az is elképzelhető, hogy sorsolás dönt.

Borítókép: MARKIIAN LYSEIKO/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images

Videók