Olcsón jött, drágán ment – A labdarúgás legjobb kereskedője a Dortmund

A Borussia Dortmund szalagon szállítja a tehetségeket.


Megtörhet az átigazolási rekord a Borussia Dortmund csapatánál, ami 30 millió fontot jelent. A lehetséges kiszemelt a Birmingham tehetsége, Jude Bellingham. Aztán ki tudja, lehet pár év és háromszor annyiért távozik majd.

A Bundesliga óriások mellett a Manchester United és a Chelsea is szívesen látná soraiban a 16 éves középpályást. A Dortmund, ha szeretné a játékost, akkor valószínű klubrekordot kell fizetniük, amit eddig Mats Hummels tartott, aki tavaly tért vissza 27, 5 millió fontért cserébe a Bayern Münchentől.

Manapság úgy tűnik, hogy a Dortmund egy igazi koszorúslány, és soha nem a menyasszony. Ezzel arra akarunk célozni, hogy rendszerint átadják a Bayern Münchennek a bajnoki címet. Ennek nagyban ahhoz is lehet köze, hogy ugyan hihetetlen jó érzékük van a fiatalok felfedezésében, kénytelen mindig megválni a legjobbjaiktól.

Hummels karrierje legjobb szakaszában hagyta el a Dortmundot az ősi rivális kedvéért. Igaz, ezt követően olcsóbban vásárolták meg, mint amennyiért eladták. Ismerős? Igen, hasonló a helyzet Mario Götze esetében is.

A következő nagy reménység a Dortmund színeiben Jadon Sancho, akit a Manchester City ifjúsági csapatától loptak el 8 millió fontért. Erre most sorban áll érte fél Európa, a Manchester United akár 122 millió fontot is hajlandó lenne fizetni érte.

És persze ott van még Erling Haaland - a szezon legnagyobb felfedezettje a labdarúgásban. A Red Bull Salzburg egykori támadója a felháborítóan alacsony kivásárlási árának köszönhetően mindössze 18 millió fontért cserébe szerződött a Borussia Dortmundhoz. Azonban a németek már most tudják, hogy nem maradhat náluk sokáig a norvég csodagyerek.

A 19 éves szupersztár szerződésének tárgyalásakor egy nem túl magas 63 millió fontos kivásárlási záradékot szabtak meg, ami valljuk be a mai átigazolási piacon nem nagy összeg. Azonban van egy kis kedvezménye is a Dortmundnak, hiszen biztosították, hogy ezt a kivásárlási árat egészen 2022-ig nem lehet kifizetni. Így a klub teljesen nyugodtan két és fél évig számolni tud vele, ezt követően pedig átgondolják a jövőjüket.

Bellingham hasonló pályafutásba kezd, mint Sancho? Minden bizonnyal a fiatal tehetség jövője hamarosan eldől, és az is biztos, hogy sok angol klub is szívesen látná a csapatában. Viszont a fiatalok számára a Dortmund egy remek lehetőség, mert ott biztosan megkapják a kellő játéklehetőséget. Valószínűleg nem fizetnének érte klubrekordot, ha nem tudnák, hogy sokkal többet tudnak kihozni belőle. A Dortmund évtizedek óta rendkívül sikeres, versenyképes klub, de a trófeák tekintetében le vannak maradva a Bayern Münchenhez képest.

Borítókép: Marc Atkins/Getty Images

Videók