Nem akarják elengedni válogatott játékosaikat a német klubok

Szigorúbb utazási szabályokat követelnek a FIFA-tól.


A német labdarúgóklubok szigorúbb utazási szabályokat követelnek a nemzetközi szövetségtől (FIFA), és azt fontolgatják, hogy novemberben nem engedik el játékosaikat hazájuk válogatottjához.

Számos klub felelőtlennek nevezte a válogatott játékosokra vonatkozó jelenlegi utazási szabályokat, mert többen is fertőzötten tértek vissza csapatukhoz a legutóbbi nemzetközi szünet után.

Alexander Rosen, a Hoffenheim vezetőedzője közölte, mindent megtesznek a biztonság érdekében, de érzésük szerint a szövetségek nem törődnek velük.

"Az egész eljárás nem mehet a megszokott módon, meg kell fontolnunk a játékosok utazásának megtiltását" - mondta.

Dortmundi kollégája, Lucien Favre veszélyesnek nevezte az utazásokat, az 1. FC Köln ügyvezető igazgatója, Horsdt Heldt pedig úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetben teljes képtelenség, hogy a csapatok és a játékosok ennyit utazgatnak, továbbá felhívta a figyelmet, hogy a klubok fizetik a játékosokat, nem a szövetségek.

Jochen Saier, a Freiburg szakvezetője kijelentette: bizonyosodott, hogy nem lehet kizárni a játékosok megfertőződését, amikor a válogatottaknál tartózkodnak. Hangsúlyozta, növekszik a fertőzés aránya a futballisták körében, ez pedig veszélyezteti a bajnoki szezon folytatását.

A klubok képviselőit nemcsak a megbetegedés kockázata zavarja, hanem az is, hogy az amúgy is szoros menetrend közepette nagyon sok energiát emészt fel a válogatottbeli szereplés.

Peter Bosz, a Bayer Leverkusen edzője szerint a barátságos mérkőzésekre a válogatottak szövetségi kapitányainak, a klubedzőknek és a játékosoknak sincs szükségük.

"Ez a többletterhelés felesleges, és csak anyagi okokból történik" - tette hozzá.

Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund vezérigazgatója leszögezte, a legfőbb cél a Bundesliga folytatásának biztosítása, mivel annak újbóli félbeszakítása súlyos anyagi fenyegetést jelent a klubok számára.

Hans-Dieter Flick, a címvédő Bayern München vezetőedzője elengedhetetlennek nevezte az együttműködést a válogatottak szövetségi kapitányaival, mert véleménye szerint mindkét fél szempontjait figyelembe kell venni.

Markus Krösche, az RB Leipzig sportigazgatója további szabályozást és támogatást követelt a klubok számára a FIFA részéről.

A magyar válogatott legutóbbi keretében négy játékos - Gulácsi Péter, Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Ádám (Mainz) és Sallai Roland (Freiburg) - szerepelt a német élvonalból. 

Borítókép:  Roland Krivec/DeFodi Images via Getty Images

Videók