Az év játékosa, aki maga a tökéletesen olajozott gépezet

Lewandowski különös szokásai, amiken a csapattársai is csodálkoztak. - Top 2020: Ezt is sokan olvasták idén a Sport365 oldalán.


Pep Guardiola Robert Lewandowskit egyszer a "legprofesszionálisabb játékosnak" írta le, akivel valaha dolgozott, és hozzátette: "A nap 24 órájában ügyel a megfelelő étkezésre, alvásra és edzésre."

Amikor Guardiola a müncheni Bayern csatár professzionális felkészültségéről beszél, egyáltalán nem túloz.

Valójában a 32 éves férfi számos bizarr szokással és babonával rendelkezik, amelyeket egytől-egyig be is tart, miközben mindig a maximumon teljesít.

Robert Lewandowski sok furcsaságának egyike, étkezésnél ragaszkodik ahhoz, hogy a desszertjét egye meg először. Aztán következhet az előétel. Végül a főétel. Ez a szokás több kíváncsi pillantást eredményezett már a müncheni csapattársaitól, ám ez nem egy babona, hanem feleségétől, Annától, aki táplálkozási szakértő.

Az édes ételek - az elmélet szerint - gyorsabban emésztődnek, és így azáltal, hogy először metabolizálja őket, elkerüli a gyomrában lévő keveredést a később beérkező fehérjékkel és szénhidrátokkal.

Egy másik különös szokás: egy alvásterapeutával való konzultációt követően a csatár kizárólag a bal oldalán alszik, hogy ezzel is kímélje erősebb jobb lábát.

Az elit támadóktól megkövetelt komoly koncentráció fenntartása érdekében Lewandowski logikai gyakorlatokat végez, és videojáték helyett inkább könyveket olvas.

Egy babona: mindig a bal cipőjét fűzi be elsőnek, és ez teljesen átgondolt stratégia: egy pszichológussal folytatott beszélgetés eredményeként jutottak arra, hogy a mérkőzés előtti rutinját saját, ösztönös sorrendjében végezze el, így rögzült az, hogy mindig a bal cipőjével kezd.

Ezek a szertartások talán úgy segítik Lewandowskit, mint egyfajta modern professzort, aki egyre merészebb tudományos kísérletek sorozatát végzi azért, hogy felfedezz önmaga külső határait.

Hihetetlen sérülésrekordot tart: még soha nem fordult elő a játékos igazolása óta, hogy egymás után több mint három játékot hagyjon ki, miközben már egy évtizede a Bundesligában játszik.

Figyelemre méltó, hogy 32 éves korában Lewandowski egy olyan ember auráját sugározza, aki tökélyre fejlesztette saját magát.

null

Robert Lewandowski has played 46 games this season. He's only failed to score in eight of them. pic.twitter.com/08N8KxONfE

 

Ez nem egy új vonás, hanem azóta meghatározza őt, amióta a 2000-es évek közepén kikerült a varsói ifjúsági labdarúgásból: félénk, mégis határozott a saját dicsőségéhez vezető útján.

„Amikor nyaralni mentünk, könyveket olvasott a légzésről” - emlékszik vissza Ivan Djurdjevic, korábbi csapattársa. "Még akkor is nyilvánvaló volt, hogy különbözik másoktól, és szeretne még sokkal többet tudni a világról."

Cristiano Ronaldótól vagy Lionel Messitől eltérően Lewandowski nem született elképesztő adottságokkal. Nem olyan országból származott, ahol kiemelkedő focicsodák vannak. Előtte még soha nem képviselte 19 év alatti fiatal Lengyelországot a nemzetközi futball élvonalában. Saját bevallása szerint introvertált, és alkalmanként önbizalomhiányban szenved.


Fotó: Franck Fife/Pool via Getty Images

„Amikor elhagytam Lengyelországot, nagyon sok komplexusom volt, ahogy valószínűleg minden lengyel embernek: Lengyelországból származom, és rosszabb vagyok, mint mindenki más.” - nyilatkozta egyszer.

Még a Bayernnél is, ahol már 246 gólt szerzett és hat egymást követő Bundesliga címet nyert, úgy érzi, hogy inkább tiszteletben részesítik, mint szeretik: ő egy tökéletesen olajozott gép, nem pedig a saját testük és vérük. Minden lenyűgöző teljesítménye ellenére a csapat nem köré épül, mint Messi vagy Ronaldo köré. 

Az idei Aranylabda-döntés különösen kegyetlen volt Lewandowskinak, aki méltó győztes lett volna a lenyűgöző szezon után, ami egy igencsak emlékezetes háromszoros diadallal ért véget.

Azóta azonban ő is megkapta a méltó elismerést, hiszen Robert Lewandowski lett az év játékosa, pályafutása során először, maga mögé utasítva ebben az évben Lionel Messit és Cristiano Ronaldót is. Sőt, a legfrissebb eredmény szerint ő lett 2020 legjobb európai sportolója is. Most már valóban csak az Aranylabda hiányzik a "gyűjteményből".

Borítókép: Twitter/ B/R Football

Forrás: Sportbible.com

Sport365.hu - Ismét a legjobb Lewandowski - Már csak az Aranylabda hiányzik

A Bayern München lengyel labdarúgója triplázott a klubcsapatával, azaz megnyerte a német bajnokság és kupa mellett megnyerte a Bajnokok Ligáját is, ráadásul utóbbit a sorozat történetében először százszázalékos teljesítménnyel. A 32 éves csatár a Bundesligában 34, a BL-ben 15 találattal lett gólkirály.

Sport365.hu - A korábbi PSG játékos gólja döntött, a triplázó Bayern felült Európa trónjára

A Bayern München nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonját azt követően, hogy a sorozat lisszaboni fináléjában 1-0-ra legyőzte a francia Paris Saint-Germain együttesét, így hatodszor hódította el a trófeát. Finoman szólva sem estek egymásnak a csapatok, de az első öt perc egyértelműen a németeké volt, ugyanis a labda alig volt a franciáknál.

Sport365.hu - Lewandowski lett az év játékosa

Robert Lewandowski, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München lengyel válogatott csatára nyerte az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA), melyet csütörtök este a zürichi díjátadó gálán adtak át. A 32 éves támadó - aki az előző szezonban 47 mérkőzésen 55 gólt szerzett - pályafutása során először érdemelte ki az elismerést.

Videók