Télen lesz a katari foci-vb

Novemberben és decemberben javasolja megrendezni a 2022-es katari világbajnokságot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által életre hívott munkacsoport. Az európai klubok kompenzációt akarnak.


Erről Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk, az ázsiai konföderáció, egyben a testület vezetője számolt be kedden Dohában.

Javaslat született arról is, hogy a szokásos egy hónaposnál rövidebb vb-re kerüljön sor. Nincs terv arra vonatkozóan, hogy a résztvevők, illetve a mérkőzések számát csökkentenék, csupán az az elképzelés, hogy kevesebb nap alatt bonyolítanák le a tornát.

"Egyeseknek vannak aggodalmai, de bármilyen döntést hozol is, az felvet néhány kérdést. Nekünk viszont mindenki közös érdekét kell szem előtt tartanunk" - mondta a munkacsoport harmadik, egyben utolsó ülése után al-Kalifa sejk, aki jelezte, hogy március 19-20-án, amikor a FIFA végrehajtó bizottsága Zürichben meghozza a végső döntést, valamennyi lehetséges változatot áttekintik majd.

Az UEFA egyébként már korábban tudatta, kész úgy alakítani a Bajnokok Ligája és az Európa Liga menetrendjét, hogy az a vb téli lebonyolítását ne zavarja, az ECA és az EPFL számára ugyanakkor ez várhatóan komolyabb problémát okoz majd.

A FIFA kedden közleményben jelezte, hogy a munkabizottság által javasolt időpontot mind a hat konföderáció támogatja.

Az európai futballklubok kompenzációt akarnak, amennyiben a nemzetközi szövetség (FIFA) a tervezett november-decemberi időpontban rendezi meg a 2022-es katari világbajnokságot.

"Az egész labdarúgó társadalomnak nagy kihívást jelent a 2022-es vb időpontjának megváltoztatása" - jelentette ki Karl-Heinz Rummenigge, az európai egyesületeket tömörítő szervezet (ECA) vezetője. "Az európai kluboktól nem várható el, hogy a változtatással járó jelentős veszteségeket átvállalják. Azt várjuk, hogy kompenzációt kapjanak".

A végső döntést a FIFA végrehajtó bizottsága hozza meg március 20-án, a zürichi ülésén. Az eredeti, június-júliusi időpontot már a helyszínkiválasztás után sokan támadták a várható nagy melegre hivatkozva. A munkacsoport kedden elvetette a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt május környéki időpontot.

Videók