Rekordbevételek Európa legnagyobb bajnokságaiban

Az öt sorozat 98 csapata 28,4 milliárd eurós (azaz közel 9000 milliárd forintos!) profitra tett szert csak a 2017-2018-as idény során.


Az európai futballklubok a 2017/18-as idényben a Deloitte könyvvizsgáló cég számításai szerint összesen 28,4 milliárd eurós rekordbevételre tettek szert, amely 11 százalékos növekedést jelent a korábbi időszakhoz képest.
 
A La Liga (Primera División) egyesületei a harmadik legtöbb bevételt hozta az öt legnagyobb bajnokság közül.
Fotó: www.laliga.es
 
A vállalat arról számolt be, hogy ennek jelentős részét az öt nagy bajnokság - az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol liga - érte el, ezeknek összbevétele 15,6 milliárd euró volt, ami hat százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban.
 
A francia bajnokság klubjai is benne voltak a legtöbb bevételt hozó bajnoki sorozatokban.
Fotó: www.hitc.com
    
"Az európai klubfutball soha ilyen erős pénzügyi helyzetben nem volt, mint jelenleg" - jelentette ki Dan Jones, a Deloitte sportágazatával foglalkozó vezetője, aki hozzátette, gazdasági szempontból továbbra is a Premier League van vezető szerepben, de várakozása szerint a többi liga bevétele is jelentősen növekedni fog a következő években.
 
A Serie A csapatai is nagy összegeket kaptak a 2017-2018-as kiírásban. 
Fotó: www.footyheadlines.com
 
A PL bevétele 4,8 milliárd font volt, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a 2017/18-as idényben öt csapat szerepelt a Bajnokok Ligájában, így az európai szövetségtől (UEFA) több pénz érkezett. A második helyre a német Bundesliga ugrott fel a spanyol La Ligát megelőzve, mivel új, kedvezőbb szerződést kötött a televíziós közvetítési jogok értékesítésére.
 
A Bundesliga a 2017-2018-as idényben a második legnagyobb bevételű bajnokság volt.
Fotó: www.bundesliga.com
 

A Deloitte arról is ír, hogy a Premier League rekordösszeget költött játékosok igazolására, emiatt a klubok össznyeresége 16 százalékot visszaesett, de így is 867 millió font volt a vizsgált időszakban. 

A Premier League profitja volt a legtöbb a 2017-2018-as szezonban.

Fotó: www.premierleague.com

 

Videók