Oroszország és Katar lesz a vb házigazdája

2018-ban Oroszország, 2022-ben pedig Katar lesz a labdarúgó világbajnokság házigazdája - jelentette be csütörtök délután Zürichben Joseph Blatter, a FIFA elnöke.


A Nemezetközi Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága egyszerre döntött a két torna helyszínéről. A nyolc év múlva sorra kerülő vb-re az oroszok mellett Belgium és Hollandia, valamint Spanyolország és Portugália közösen, illetve Anglia pályázott, míg a négy esztendővel később rendezendő viadalnak Kataron kívül Ausztrália, a Koreai Köztársaság, az Egyesült Államok és Japán szeretett volna otthont adni. Oroszország és Katar egyformán története során először rendezhet futball-világbajnokságot.

A voksolásra jogosultak létszáma eredetileg 24 volt, azonban a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut az etikai bizottság november 18-án egy évre eltiltotta, mert a Sunday Times által megrendezett "lebuktató akció" során bebizonyosodott róluk, pénzt fogadtak volna el azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor az adott országokra szavazzanak. A végrehajtó bizottság a szerdai és csütörtöki prezentációk megtekintése után zártkörű tanácskozást tartott, majd megkezdődött a szavazás. A menetrend szerint a tagok először a 2018-as, majd azután a 2022-es helyszínről döntöttek.

-Új utakon járunk, elvégre még sosem volt a vb Kelet-Európában vagy a Közel-Keleten  -mondta Joseph Blatter az eredményhirdetést követően. Örülök, hogy ismét előreléptünk, de minden pályázót meg kell dicsérnem, mert nagyszerű munkát végeztek. A futball esetében nemcsak a győzelem a fontos, mert ez a sportág az élet iskolája is, amelyben meg kell tanulni veszíteni is.

A katari küldöttséget vezető Mohamed bin Kalifa al-Tani sejk megígérte, hogy nem fognak csalódást okozni és megköszönte a FIFA-nak a bizalmat.  A vesztes pályázók közül az angolok voltak a legcsalódottaabbak, Rio Ferdinand csapatkapitány keserűen fogadta a hírt:
-Mélyen lesújtott a döntés. Mit tehettünk volna még? Mit csináltunk rosszul?

(MTI)

Videók