Nemzetközi porondon a skót csapatok - Mérlegen a skót bajnokság, 3.rész

A 2011/12-es évadban nemzetközi porondon négy skót csapat mutathatta meg a tudását. A 2011-es bajnok Glasgow Rangers a Bajnokok Ligájában, a második helyezett Celtic, a bronzérmes Heart of Midlothian és a negyedik helyezett Dundee United pedig az Európa Liga küzdelmeiben vehetett részt.


A Glasgow a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében kapcsolódott be a küzdelmekbe. Ellenfele a svéd Malmö együttese volt. Az első meccset a Rangers otthonában játszották 2011. június 26-án, melyen a svéd csapat Daniel Larrson góljával 1-0 arányban legyőzte a skót bajnokot.

A visszavágóra 2011. augusztus 3-án került sor Malmőben. A Glasgow a 24. percben Jelavic révén ugyan megszerezte a vezetést, de a hazaiak Jiolan Hamad góljával a 80.percben egyenlítettek. Összesítésben 2-1 lett a Malmö javára, így a Glasgow Rangers kiesett a BL további küzdelmeiből és az Európa Liga rájátszásában landolt.

Ellenfele a szlovén nemzetiségű Maribor csapata lett. Az első meccset 2011.augusztus 18-án a Maribor otthonában játszották. Az első félidő még a Rangers 1-0-ás vezetésével ért véget, ám a második játékrészben a hazai csapat Ibraimi és Velikonja góljaival eldöntötte a találkozó sorsát.

A visszavágóra a szlovén csapat utazott Skóciába. Az augusztus 25-én megrendezett összecsapáson nem bírtak egymással a csapatok és 1-1-es döntetlen született, ami a Maribor továbbjutását és a Rangers kiesését jelentette az Európa Liga küzdelmeiből.

A nagy rivális szintén glasgow-i illetőségű csapat, a Celtic ott kezdte az Európa Ligát, ahová a Rangers a BL-ből kipottyant: a harmadik selejtezőkörben. Ellenfele a svájci Sion gárdája volt. Az oda-visszavágó után 3-1 lett a végeredmény a Sion javára. Bár a franciák a pályán 3-1-es összesítéssel kiejtették az Európa Ligából a skót Celticet, mégis a skótok jutottak tovább 6-0-ás összesítéssel az UEFA határozata alapján.

Emiatt a Sion svájci bírósághoz fordult, de beadványukat elutasították mondván: a Sion öt új szerződtetésű labdarúgót léptetett pályára a Celtic ellen. Az UEFA erre rájött a skótok tiltakozása nyomán, és kizárta a kupából a svájciakat.

A Celtic tehát részt vehetett a továbbiakat eldöntő sorsoláson és az I-csoportban landolt. A csoport további csapatai: Atletico Madrid, Udinese és a francia Rennais. A Celtic egy győzelemmel, három döntetlennel és két vereséggel zárta a csoportküzdelmeket és harmadik helyen végzett, így nem mehetett tovább a legjobb 16 közé kerülésért vívandó csatába.

A skót bajnokság bronzérmese, a Heart of Midlothian az Európa Liga harmadik selejtezőkörében kapcsolódott be a játékba, ellenfélül pont a Paks csapatát kapta. A paksiak az első meccsen szépen helytálltak, 1-1-es végeredmény született az atomvárosban. A visszavágón azonban a Heart hazai pályán már nem kímélte a magyar gárdát: 4-1 lett a meccs vége a skótok javára.

Ezzel a győzelmével a Heart bejutott az Európa Liga rájátszásába, ahol nem kisebb ellenfelet kapott, mint a Tottenham Hotspur.

Az első mérkőzésen hiába volt hazai pályán a skót gárda, az angol csapat kiütéses, 5-0-ás diadalt aratott, és ezzel meglehetősen nagy nyugalommal várhatta a visszavágót. A skótok az egy héttel később rendezett meccsre összeszedték magukat és 0-0-ás döntetlent játszva, de búcsúztak az EL küzdelmeitől.

A skót Premier Ligában a negyedik helyet megszerző Dundee United is kivívta a nemzetközi kupaporondon való indulás jogát. Ők az Európa Liga második selejtezőkörében vághattak neki a küzdelmeknek. A skótok a lengyel Slask Wroclaw csapatával kerültek szembe. Az első meccset a lengyelek nyerték 1-0-ra, de a visszavágón már a skótok diadalmaskodtak 3-2 arányban. Így összesítésben 3-3-ra álltak a csapatok, de idegenben lőtt több góllal a lengyelek mehettek tovább, a Dundee pedig kiesett az Európa Ligából.A 2011/12-es szezon is véget ért már a skót bajnokságban. A győztes Celtic a Bajnokok Ligájában képviselheti a skót színeket, a harmadik selejtezőkörben kapcsolódik be a küzdelmekbe. A Glasgow Rangers ezüstérme is nemzetközi porondon való szereplést ér: az Európa Liga harmadik selejtezőkörében léphetnek pályára, míg a bronzérmes Motherwell ugyancsak az Európa Ligában mérettetheti meg magát, de ők a selejtezők második körében szállnak be a „ringbe”.

Videók