Lövés nélkül nehéz! A FCSB nyerte az unatkozó kapusok döntőjét

Elmaradt a bravúr, a fáradt Sepsi nem bírta a bukarestiek tempóját a második félidőben.


Társoldalunk, az Erdélysport.hu cikkét közöljük - Kocsis Zoltán írása:

„Nem mindig a nagy nyer, Dávid is legyőzte Góliátot”, biztatta a Sepsi OSK játékosait a klubtulajdonos Diószegi László a FCSB elleni Román Kupa-döntő előtt.

Az első fináléját játszó háromszékiek végül a második félidőben nem tudták tartani a lépést a bukarestiek fiatal támadóival, így Denis Man a 65. percben szerzett góljával a FCSB nyerte meg a trófeát. Öt év után ismét.Ami rosszul kezdődik, az rosszul is ér véget, szól Murphy igazsága. Nos, a döntő előtt nem sok előjel kedvezett a Sepsinek! A piros-fehérek fárasztó ritmusban, három naponta játsszák bajnokijaikat, míg a FCSB a hétvégén pihenhetett, mivel ellenfelénél, a Kolozsvári CFR-nél több játékos is megfertőződött koronavírussal. A két döntős gárda eddig nyolc alkalommal találkozott egymással, ebből a FCSB hatot nyert meg, a Sepsi mindössze egyet. A rutin sem a székelyföldiek mellett szólt, hisz amíg ők először jutottak be a döntőbe, addig a bukarestiek 2015-ben meg is nyerték azt.

A két gárda bajnoki szereplése is fővárosi fölényt mutat: amíg ők a rájátszás felsőházában szerepelnek, addig a háromszékiek a bennmaradásért küzdenek az alsóházban. És akkor még Fülöp István rejtélyes eltiltását még csak nem is említettük – szemben Andrei Vlad esetével…

 

A Ploiesti-en megrendezett találkozó némi túlzással élve a 46. percben kezdődött.

Az első félidőben ugyanis egy sor háromszéki szöglet és két, közepesen veszélyes bukaresti lövés mellett semmilyen említésre méltó esemény nem történt. A két kapusnak, Niczuly Rolandnak és Andrei Vladnak semmilyen védeni valója sem akadt.A Sepsi játéka tűnt valamelyest szervezettebbnek, játékosai pedig elszántabbnak, míg a FCSB taktikája már akkor is felismerhető volt: labdaszerzés után a játékszert minél gyorsabban eljuttatni a robbanékony és technikás Florin Tanase, Denis Man, Florinel Coman trióhoz.

A szünetben ez a trió pedig kiegészült Olimpiu Morutannal, ez pedig később döntőnek bizonyult. A Sepsinél Fülöp Lóránt is beállt, majd a 75. percben Csiszér Balázs is pályára léphetett.

A pihenőt követően egy másik FCSB futott ki a pályára: aktívabb, gyorsabb, elszántabb, bátrabb. Amelynek játékosai erőltették és felvállalták az egy-az-egy elleni játékot. Ezzel pedig a Sepsi védői egyre látványosabban nem tudtak mit kezdeni. Coman vágtája után még a védők az utolsó pillanatban közbe tudtak lépni, Morutan szólója után viszont már Niczuly tornázott nagyot, hogy kapu fölé tudja tolni a labdát (ez volt egyben az első, kaput találó lövés az egész meccsen, 54 percet kellett rá várni), majd Ionut Pantiru bombázta szét a kapufát egy újabb egyéni villanás után.

A 65. percben aztán egy remek összjáték el is döntötte a trófea sorsát. És a legrutinosabb Sepsi-védők elképesztő bénázása. Morutan ugratta ki nagyszerűen egy filléres passzal Comant, aki önzetlenül tálalt középre Mannak. A fiatal csatárt azonban megelőzte Radoslav Dimitrov, a 31 éves védő azonban gyakorlatilag luftot rúgott, de a 29 éves Rasid Buhenna sem állt a helyzet magaslatán. Így került a laszti a leggyorsabban eszmélő Man elé, aki közelről a kapuba lőtt (0-1).

A fásult és fáradt háromszékiek a bekapott gól után sem tudtak nyomást gyakorolni az ellenfél kapujára. Azt már a szünet után látni lehetett, hogy erővel egyre kevésbé bírják. Sorsukat a 79. percben a csapatkapitány Buhenna pecsételte meg: a gólnál elkövetett hibáját sikerült azzal tetéznie az algériainak, hogy két perc alatt két abszolút fölösleges, buta sárga lapot gyűjtött be.

Ezzel együtt a 84. percben a Sepsi előtt váratlanul felvillant az egyenlítés esélye, egy jobb oldali szabadrúgás után ugyanis a bukaresti védőkön volt a sor, hogy bizonytalankodjanak – de Tanase az utolsó pillanatban még menteni tudott.

A Sepsi így egyetlen egyszer sem találta el Andrei Vlad kapuját (igaz, Niczulynak is csak egyszer kellett igazán komolyan játékba avatkoznia), kapura lövés nélkül pedig nehéz mérkőzést nyerni. A FCSB ezzel szemben a második félidőben ki tudta használni remek támadóinak erényeit, a szünet után egyértelműen fölénybe tudott kerülni, így megérdemelten nyerte meg a Román Kupát.


Mert legtöbbször a nagyok mégis legyőzik a kicsiket...

Sepsi OSK - FCSB liveVIDEO Finala Cupei Romaniei 2019-2020

Sepsi OSK - FCSB liveVIDEO Finala Cupei Romaniei 2019-2020 Sepsi - FCSB, echipele de start Sepsi: Niczuly - Dimitrov, Bouhenna, Tincu, Fl. Ștefan - R. Deacon...

Forrás: Erdélysport.hu/Kocsis Zoltán

Borítókép: Facebook/Cupa României

Sport365.hu - Döbbenet! A román jogtulajdonos nem tette lehetővé a közvetítést!

Társoldalunk, az Erdélysport.hu írását közöljük: Az eredeti tervek szerint a román sportcsatornák mellett a magyar közszolgálati M4Sport is a képernyőjére tűzte volna a Román Kupa szerdai döntőjét, amelyen a történelme első trófeájára hajtó Sepsi OSK a FCSB együttesével csapott össze Ploiesti-en. Az eredeti tervek szerint....

Videók