Libertadores-kupa: Buenos Airesben balhé volt

Madridban örülhettek a békének.


Alejandro Dominguez, a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) elnöke örömét fejezte ki a Libertadores Kupa-döntő botránymentes madridi visszavágóját követően, és köszönetet mondott a házigazda Florentino Péreznek. Buenos Airesben ugyanakkor az ünneplő szurkolók összecsaptak a rendfenntartókkal.
 
Dominguez kifejtette: az a lényeg, hogy sikerült győztest avatniuk, és nem történt semmi baj. A két argentin együttes, a River Plate és a Boca Juniors találkozóját követően előbbi ünnepelhetett kupagyőztesként.
 
„Az ötlet tőlem és a munkatársaimtól származott, majd amikor megkérdeztük Florentinót erről a dologról, ő igennel válaszolt” – utalt a helyszín módosításra, a visszavágó „elköltöztetésére”, valamint a vendéglátó Real Madrid első emberére a CONMEBOL paraguayi vezetője.
 
„Az álom valósággá vált, és ez a nagyszerű döntő mindenki számára élvezetes volt” – mondta. Hozzátette: a pályán küzdelmes mérkőzést, a Santiago Bernabéu stadionban pedig „nagyon sok boldogságot” látott.
 
A madridi rendezésnek a csapatok, illetve szurkolóik sem örültek, Dominguez ezzel kapcsolatban megemlítette, nekik sem állt szándékukban, hogy külföldön rendezzék meg a találkozót.
 
„Mindig az volt a célunk, hogy Argentínában legyen a visszavágó is, kétszer megpróbáltuk, de végül Madrid lett a helyszín” – közölte. A legrangosabb dél-amerikai sorozat döntőjének első felvonása 2-2-es döntetlent hozott, majd a visszavágót szurkolói rendbontások miatt el kellett halasztani, és csak két hét késéssel tudták lejátszani. Ráadásul a CONMEBOL végül úgy döntött, hogy Argentínán kívül rendezik meg a találkozót.
 
A madridi összecsapás rendes játékideje nem hozott döntést (1–1), a hosszabbításban aztán a River Plate a Boca Juniors fölé kerekedett (3–1), és 5–3-as összesítéssel megnyerte a kupát. A kupagyőztes a dél-amerikai földrész képviselőjeként ott lehet a szerdán kezdődő egyesült arab emírségekbeli klubvilágbajnokságon, ahol jövő kedden az elődöntőben kapcsolódik be a küzdelmekbe.
 

A vasárnapi mérkőzést követően Buenos Airesben az ünneplő River Plate-drukkerek összetűzésbe keveredtek a rendfenntartókkal, kövekkel és üvegpalackokkal dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal és gumilövedékekkel „válaszoltak”. Több embert őrizetbe vettek, három rendőr megsérült. 

Videók