"Lehetővé kell tenni, hogy a játékosok szabadon dönthessenek"

A játékosok szakszervezete aggódik a dél-amerikai rajt miatt.


A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) aggodalmát fejezte ki, amiért a koronavírus-járvány második hulláma ellenére októberben megkezdődik a 2022-es katari világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozata.

"Lehetővé kell tenni, hogy a játékosok szabadon dönthessenek. Nem azt mondom, hogy senki ne legyen hajlandó játszani, de természetesen vannak olyanok, akiket aggaszt a helyzet" - mondta Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPro főtitkára.


Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Hozzátette, Dél-Amerika a világ egyik legfertőzöttebb régiója, ahol számos korlátozással és utazási nehézséggel kell szembenézni. Míg Ázsiában, valamint az Észak- és Közép-Amerikát, illetve a karibi térséget tömörítő CONCACAF-zónában márciusra halasztották a selejtezőket, Dél-Amerikában október 8-án és 9-én rendezik az első, 13-án pedig a második forduló mérkőzéseit.

"Aggódunk, mert a játékosok olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy a saját és családjuk egészségének védelme szembekerül a válogatottbeli szerepléssel" - magyarázta.

Baer-Hoffmann rámutatott, hogy a játékosok többségének Európából, Észak-Amerikából vagy Ázsiából kell hazautaznia, és akár kéthetes karantén is várhat rájuk, amikor visszatérnek klubjukhoz, amelytől így összesen négy hétig lesznek távol. A dél-amerikai selejtezőben tíz válogatott szerepel, mindegyik játszik riválisaival otthon és idegenben is. A legjobb négy automatikusan kijut a világbajnokságra, az ötödik pótselejtezőt játszik.


Fotó: Nicola Sua - AMA/Getty Images

Borítókép: Supreme Committee for Delivery & Legacy via Getty Images

Videók