Katari vb: CIA-ügynököket, újságírókat fizethettek le

A Sunday Timesban jelent meg egy terjedelmes írás arról, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezésére pályázó katari csapat hogy szabotálta a riválisokat.


A Times riportja szerint a katariak PR-ügynökségeket és korábbi CIA-ügynököket is bevetettek, hogy csökkentsék a riválisok, elsősorban az Egyesült Államok és Ausztrália esélyeit a 2022-es vb megrendezésére. A lap kiszivárogtatott dokumentumokat is bemutatott, melyek a pályázat egy korábbi munkatársától származnak. A dokumentumok szerint olyan befolyásos embereket kerestek, akik saját országuk pályázatának tettek keresztbe, azt a benyomást keltve, hogy a közvélemény nem támogatja az ország vb-rendezését. A katari szervezőbizottság egyébként közleményben utasította vissza a vádakat, a pályázatot évek óta vizsgálják, a hivatalos amerikai vizsgálat is rendben lezajlott, mindenben a FIFA szabályainak megfelelően jártak el.

 

cia logo 1 by mr logo-d6q1f3p

null

 
Egy amerikai professzor esetét továbbra is vizsgálják, ő a hírek szerint pénzért készített el egy olyan kutatást, ami arra világított rá, hogy gazdaságilag nem érné meg egy amerikai vb-rendezés, ezt a tanulmányt pedig felkapta a nemzetközi média. A Times szerint a lejáratásban újságírók, bloggerek és egyéb híres emberek is részt vettek, de például a korábbi korrupciós vádak alól már tisztázták a pályázatot a Garcia vezette kétéves amerikai vizsgálatot követően.
 

Videók