Katar, avagy hol is rendezik a 2022-es futball világbajnokságot?

Éppen két hete kapta meg Katar a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A nemzetközi sajtó azóta már leszedte a FIFA-ról a keresztvizet, mi azonban mindent összeszedtünk, amit érdemes tudni az emirátusról.


Katar (hivatalos néven Katari állam vagy Dualat al-Katar, fővárosa Doha) független közel-keleti állam Délnyugat-Ázsiában, az Arab félszigeten. Területe 11, 473 km², Magyarország területének egy nyolcada. Három oldalról a Persza-öböl határolja, déli szomszédja Szaud-Arábia, Katart és a közeli mini államot, Bahreint pedig a tervek szerint egy 40 kilométeres óriáshíd (a Barátság híd) fogja összekötni. Az ország domborzati képét a sivatagos alföld és a korallzátonyokkal övezett partok alakítják ki. A trópusi sivatagi klíma (a januári középhőmérséklet 18 ºC, a júliusi 34 ºC, az abszolút maximum 49 ºC !) nyáron a levegő magas páratartalma miatt szinte elviselhetetlenül fülledt.

Katar államformája alkotmányos monarchia. Az országot 1995 óta Hamad bin Kalifa esz-Száni irányítja, aki egy vértelen puccsal vette át apjától a hatalmat. Katar 1971 óta tagja az ENSZ-nek, ezen kívül tagja az OPEC-nek (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete), az Arab Ligának és az Öböl-menti Együttműködési Tanácsnak. Az öbölháború idején (1991) csatlakozott az Irak-ellenes koalícióhoz. Miután átvette a hatalmat, Hamad bin Kalifa esz-Száni gazdasági, társadalmi és politikai reformokat hajtott végre, 2003 áprilisában pedig állandó alkotmányt fogadtak el. A 21. század elején még az ország lakosságának 80%-át tették ki az Iránból és az indiai szubkontinensről bevándorolt vendégmunkások (öt-hét évvel ezelőtt a nagy munkaerő-beáramlás miatt a férfiak és a nők arány 65-35% volt). Az ország lakosság egy évtized alatt több mint kétszeresére nőtt: 2000-ben még 744, 483 főt, 2010-ben pedig 1,696, 563 lakost tartottak nyilván (az állampolgárok száma továbbra is igen alacsony). Katar hivatalos nyelve az arab, az államvallás a szunnita muszlim (92%). 2013-tól új pénznemet fognak bevezetni, a halídzsit.

Egyes adatok szerint a világon Lichtenstein után Katarban a legtöbb az egy főre jutó GDP. Fő gazdasági erőforrása a hatalmas földgáz és kőolajkészlete. A kétezres évek elején kőolajtermelése 37 millió t, földgáztermelése 27, 7 milliárd m³ volt. Mindennek fényében nem is csoda, hogy rendszeres kereskedelmi kapcsolatban állnak többek közt Japánnal, Dél-Koreával, Szingapúrral, az USA-val, az Egyesült Királysággal és Franciaországgal is.

A pici, de annál gazdagabb országnak nincs vasútja, ám 1230 km-nyi közúthálózatot építettek ki, emellett pedig három kikötője és két reptere is van.

A tények kedvéért érdemes megjegyezni, hogy nem a világbajnokság lesz az első sportesemény, amit a közel-keleti országban rendeznek. 1998 után 2011-ben is Katar rendezi a labdarúgó Ázsia-kupát, 1995-ben pedig otthont adott az ifjúsági labdarúgó-világbajnokságnak is. 1993 óta minden évben megrendezik a katari EXXonMobile tenisztornát, s 2004 óta itt rendezik a MotoGP egyik futamát is (nemsokára talán már F1-es futamot is).

M.A.

Videók