Jön a challenge a labdarúgásban is?

A FIFA már elkezdte tesztelni a challenge-rendszert.


A VS-t, vagyis a Football Video Support ötletét felterjesztették próbaidőre a szövetségnél, és az utánpótlásban már elkezdték tesztelni, biztató eredményekkel.

Mindezt Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetők elnöke mondta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség bangkoki gyűlésén.

„Az első eredmény több, mint kielégítő.” – mondta az ex-játékvezető.

„A terv az, hogy tovább teszteljük, főként az ifjúsági tornáinkon. Reméljük, hogy egyszer mindenki megkapja majd ezt a rendszert azok közül, akik jelezték, hogy szívesen beépítenék a bajnokságukba.” – tette hozzá Collina.

Először a Serie A jelezte 2020-ban, hogy nem lenne rossz bevezetni egy újabb, challenge-re alapuló visszanézési rendszert.

A szerkezet értelmében a vezetőedzők mérkőzésenként kétszer felelősségre vonhatják a játékvezetők döntéseit, és amennyiben sikeres a challenge, a meccsen későbbi felhasználásra megmarad a visszanézési lehetőség.

A VAR által is vizsgált eseteket - tehát a piros lapot, vagy büntetőt érő szituációkat, valamint a leshelyzeteket és a labda helyzetét - lehet „,megchallenge”-elni.

Az edzők ujjforgatással és egy kártya átadásával jelezhetik, ha felhasználnák az egyik ilyen lehetőségüket.

A csapat játékosai is tanácsolhatják menedzserüknek a challenge-dzset, de a végső döntés mindig a vezetőedző kezében van.

Az első tesztek a FIFA Kék Csillag Ifjúsági Kupán zajlottak, de egyelőre még a Premier League-ben, vagy a többi komolyabb bajnokságban nem tervezik bevezetni, adta hírül az ESPN.

A videóbíró annak bevezetése óta rengeteg kritikát kapott, legutóbb a Wolverhampton csapata indított kezdeményezést, hogy eltöröljék az egész Premier League-ből a szisztémát, erről majd júniusban döntenek.

(Borítókép: X)

Videók