Futballtörténelem: sikerrel mutatkozott be a videóbíró

Sikerrel debütált a videós visszajátszás Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke szerint.


A technológiát válogatott felkészülési mérkőzésen elsőként a csütörtöki Olaszország–Franciaország találkozón alkalmazták, s Infantino szerint ez „futballtörténeti jelentőségű” volt.

Példaként Infantino azt az esetet hozta fel a 3–1-es vendégsikerrel zárult mérkőzésről, amikor az olaszok kezezést reklamáltak Layvin Kurzawánál egy fejpárbaj után, amelyet Daniele De Rossival vívott a francia játékos.

„Láthatták, hogy a játékvezető néhány másodpercre megállította a játékot, és ezalatt a két bíró úgy döntött, nem lesz büntetés – idézte fel Infantino. – Futballtörténelmet láttunk, 2016-ban vagyunk, itt volt az ideje, hogy kipróbáljuk.”

Hozzátette, reméli, hogy a 2018-as világbajnokságon már alkalmazhatják a videobírót, amely gólok, büntetők, kiállítások megítélésénél juthat szerephez.

„Természetesen nem tudunk minden felbukkanó problémát megoldani, de segítséget nyújthatunk a játékvezetőknek kulcsfontosságú helyzetekben anélkül, hogy túl sok játékmegszakítás lenne emiatt” – hangsúlyozta a FIFA elnöke.

Ebben az idényben az olasz és a német élvonalban, az ausztrál és az amerikai bajnokságban, valamint a portugál ligában és kupákban alkalmazzák majd a technológiát.

Videók