Fontos változások lehetnek a BL-ben

Újabb egyeztetések voltak.


Német sajtóértesülés szerint a Bajnokok Ligája megreformálásáról tárgyalt egymással az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke és az európai klubok szövetségének (ECA) vezérigazgatója, a tervek pedig megvalósulás esetén érzékenyen érintenék a nemzeti bajnokságokat.
 
A Sport Bild úgy tudja, hogy Aleksander Ceferin és Andrea Agnelli zárt ajtók mögött egyeztetett a legrangosabb európai kuparorozat átalakításáról, az egyik felvetés pedig az volt, hogy a jövőben ne kedden és szerdán este, hanem hétvégente rendezzék a BL-meccseket. Az újítás támogatói szerint a szombati vagy vasárnapi mérkőzések több tévénézőt érnének el világszerte, mint amennyit a hétközi 21 órás kezdés leültet a készülékek elé. A felvetett módosítás nem titkolt célja a hatalmas kínai piac jobb elérése lenne, hiszen Ázsiában az időeltolódás miatt a hajnali időpont még kedvezőtlenebb a munkanapokon.
 
A nemzeti szövetségek valószínűleg nem fognak lelkesedni az ötletért, hiszen ha megvalósul az újítás, a bajnokságokban kellene sokkal több hétközi fordulót rendezni. A lap szerint Agnelli – aki az ECA mellett a Juventus elnöke is – ráadásul csökkentené a nemzeti bajnokságok létszámát is. A Sport Bild úgy tudja, hogy a Német Labdarúgóliga (DFL) határozottan elutasítja a tervet.
 
A Juve-vezérnek állítólag egy másik javaslata is van, mégpedig még több BL-meccs. Ezt pedig úgy oldaná meg, hogy továbbra is 32 csapat szerepelne a főtáblán, de a nyolc darab kvartett helyett négy nyolccsapatos csoportot alkotna, az együttesek így hat helyett tizennégy meccset játszanának a csoportkörben, ennek megfelelően nőne az UEFA-prémiumból és a jegyeladásokból származó bevétel.
 

Mint ismeretes, BL-meccsek időpontjaiban nem lehet bajnokikat rendezni. Ám az is kérdés, hogy a változtatások mondjuk a csoportkörtől vagy a selejtezőktől kezdve lépnének-e életbe, mert ugye nem mindegyik tagállam érintett a csoportköröktől. 

Videók