Botrány: háborognak a chilei izraeliták egy futballmez miatt - fotó!

Kiverte a biztosítékot a chilei zsidó hitközségnél a Deportivo Palestino futballcsapatának mezén található számozás, amely Palesztina területének vaktérképét véli bemutatni az "1"-es szám helyett.


Ha az izraeli-palesztin konfliktusról beszélünk, akkor a közvélemény figyelme a Közel-Kelet felé irányul, nem pedig Dél-Amerikába.

Viszont most ez játszódik le ott kicsiben, hiszen a chilei zsidóság nem tetszését fejezte ki a helyi Deportivo Palestino nevű futballcsapat meze iránt, amelyet közel-keleti bevándorlók alapítottak 1920-ban.

Nem is a szereléssel van gond, amely a palesztin zászló színeire hajaz, hanem inkább a számozással, amelyben az 1-es szám helyett Izrael vaktérképét lehet felfedezni, vagyis azt a területet, amit a palesztinok magukének akarnak.

Helyi zsidó hitközség levélben fordult a FIFA-hoz és a Chilei Futball Szövetséghez és ezt a közleményt adták ki:

"Tudjuk, hogy a FIFA számos kampányt indított a politika ellen a futballban, ahogy a chilei elnök üzente: nem lehet a politikai konfliktusokat bevinni a futballpályára, mint a közel-keletit. Szeretnénk kérni a labdarúgó szövetséget, hogy tiltsa be a csapatnak ezen szerelését. Emellett a Simon Wiesenthal Központ felszólítja a Chilei Labdarúgó Szövetséget, hogy terrorista uszítás miatt büntesse meg a Deportivo Palestino csapatát!"

Videók