Blatter szerint irigyek a FIFA-t kritizálók

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint a szervezetet az elmúlt időszakban kritizáló embereket leginkább az irigység és a féltékenység vezérelte.


A 74 éves svájci sportvezető csütörtökön, az ázsiai konföderáció (AFC) dohai kongresszusán azt mondta, a FIFA változatlanul jó állapotban van annak ellenére, hogy tavaly októberben a végrehajtó bizottság két tagját korrupció miatt eltiltották és pénzbüntetésre ítélték, majd novemberben a BBC további három, a tévé szerint megvesztegethető FIFA-tag nevét közölte egy dokumentumfilmben.
- Az elmúlt évben a futball történetének mérföldköveihez érkeztünk el, kezdve az első afrikai világbajnoksággal, ami nagyon sikeres volt - fogalmazott beszédében Blatter. - 2010-ben a Koreai Köztársaság révén először nyerte ázsiai csapat a nők U17-es vb-jét, majd úgy döntöttünk, hogy 2018-ban és 2022-ben új helyszínekre visszük a felnőtt-világbajnokságot. A sikereinkre sokan lettek irigyek és féltékenyek, de nem várhattuk, hogy mindenki elégedett legyen.
A nemzetközi szövetség vezetői pozíciójáért májusban negyedszer induló elnök hozzátette: a FIFA sikertörténete folytatódni fog, a szervezet ugyanis a kritikák ellenére biztos lábakon áll, s elég erős ahhoz, hogy bármikor reagálni tudjon a támadásokra.
- Az idén az összes konföderációban lesznek választások - zárta mondandóját Blatter. - A labdarúgás továbbra is egy játék, amelyben nem csak győzni, de veszíteni is tudni kell, ezért azt kérem a tagországoktól, hogy legyenek sportszerűek, és demokratikus módon bonyolítsák le a szavazásokat.
A december 2-i helyszínkijelölés után több támadás is érte a FIFA-t, amelynek végrehajtó bizottsága a 2018-as vb rendezési jogát Oroszországnak, a 2022-esét pedig Katarnak ítélte oda. Sokan kritizálták Blattert is, a vádak szerint vesztegetéssel befolyásolt szavazás, illetve az általa szorgalmazott korrupcióellenes bizottság tervezett létrehozása miatt.
Legutóbb Uli Hoeness, a Bayern München elnöke bírálta a nemzetközi szervezetet. A német sportvezető szerdán úgy fogalmazott, "botrányos dolgok zajlanak a FIFA-nál, az elnöknek és társainak pedig lassan fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy ez így mehet-e tovább.

MTI

 

Videók