Árnyék borult a labdarúgásra - A bundabotrány nemzetközi sajtóvisszhangja

A nemzetközi sajtó leginkább a manipulált mérkőzések nagy számát, illetve a csalók kiterjedt hálózatát emelte ki a labdarúgó bundabotrányról tartott hétfői sajtótájékoztató másnapján.


Olaszország:
 
La Repubblica:
"
Európa felfedezte a romlott futballt." 

La Stampa:
"Fogadás-bajnokok. Az Europol nyomozása 18 hónapig tartott és megrengette a futballt. A sokkoló bejelentés a manipulált mérkőzések véget nem érő listáját tárta elénk."

Corriere della Sera:
"Az Europol riadót fújt, 380 manipulált mérkőzés."

Gazzetta dello Sport:
"Európában közel 400 mérkőzést befolyásoltak. Az Europol munkáját - ahhoz csatlakozva - az Interpolé követi."

Franciaország:
  
L'Équipe:
"Hogyan harcolhatunk az ehhez hasonló fogadási csalások ellen? Az Europol és az Interpol nyomozhat, az UEFA és a FIFA kiemeltként kezelheti a témát, a FIFPro, a játékosok érdekvédelmi szervezete riadót fújhat, de az országok közreműködése nélkül a korrupció elleni harc aligha vezethet eredményre."

Le Point:
"Nem sok hűhó ez a semmiért? A nyolcmillió eurós kár eléggé mérsékelt ahhoz képest, hogy összesen mennyi pénz fordul meg a mai futballban. A csalások nem egy Bajnokok Ligája-döntőt, vagy egy Olympique Marseille - Paris Saint-Germain rangadót érintettek, hanem a kelet-európai bajnokcsapatok (nagy eredmény elérésére esélytelenek), valamint például Argentína és Bolívia U21-es gárdáinak összecsapását. Összehasonlításképpen: olyan ez, mintha azon lennénk meglepődve, hogy egy amatőr súlyemelő-versenyen rengeteg doppingvétség történik." 

Le Figaro:
"
Ebben az ügyben nem maga a botrány a szokatlan, hanem a manipulált mérkőzések óriási száma."Anglia:
   
The Sun:
"A bűnözők megszállták a futballt. Az ázsiai piac lehetővé tette azt, hogy a bűnbandák a fogadási csalásokon keresztül Angliáig jussanak." 

Daily Mail:
"Manipulációs sokk az Anfield Roadon. Az angol labdarúgást megrázta az az állítás, hogy egy liverpooli BL-találkozó is a befolyásoltak között van."  

Daily Mirror:
"Manipulálták ezt a Liverpool-meccset? A Liverpool belekeveredett a labdarúgást sokkoló nemzetközi fogadási csalásokba." 

The Times:
"Szomorú nap az európai futball számára."

Spanyolország:
  
El País:
"Manipulált futballmérkőzések világszerte. Az Europol leleplezte a fogadási csalók eurómilliós szövetségét."

El Mundo:
"Az Europol súlyos csapást mért az illegális fogadásokra."

El Periódico:
"Az, hogy a futballban is jelen van a korrupció, nem új információ. A most leleplezett fogadási csalás mérete azonban nagyot ugrott."  

Marca:
"Korrupció a világ labdarúgásában: az Europol leleplezte a sportág történetének legnagyobb méretű fogadási csalását."  Ausztria:
  
Österreich:
"Mélyütés a nemzetközi futball számára. Az európai nyomozóhatóságok a futball történetének legnagyobb bundabotrányát leplezték le." 

Kurier:
"A megvesztegetett futball mocsarában."

Csehország:
   
 MF Dnes:
"Sötét árnyék borult a labdarúgásra." 

Blesk:
"
A korrupció a cseh futballban ehhez képest csepp a tengerben."

Videók