47 éve történt - Ahol magyar csapat azóta sem járt

Az Újpest Európa legjobb négy csapata között.


Dunai Ede író hivatalos oldala írását változtatás nélkül közöljük.

Az 1973-74-es szezonban az Újpest a legjobb négy közé jutott a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, azaz a Bajnokok Ligája elődjében. Az első fordulóban az ír bajnok Waterford United, a nyolcaddöntőben a portugál sztárcsapat, a Benfica, a negyeddöntőben pedig a csehszlovák Spartak Trnava volt az ellenfél.

Az elődöntőbe jutást szolidan ünnepelte a sportsajtó, de mi tagadás, ez akkoriban természetesnek tűnt. Mint ahogy az is, hogy a négy között ellenfélként érkező, világsztárokkal teletűzdelt, nyugatnémet Bayern Münchentől sem féltette senki a lilákat. Az 1974. április 10-én 18 órakor kezdődő BEK-elődöntőt a klubvezetés - elsősorban anyagi megfontolásból - a Népstadionba vitte.

Mindez hatalmas indulatokat szült, mert a Dózsa-szurkolók nehezményezték a döntést. „A Népstadionban nem a mi közönségünk, nem a mi szurkolóink lesznek ott” – mondogatták a játékosok is.

Való igaz, az érdeklődés talán sosem látott méreteket öltött. Írd és mondd, 400 ezer szurkoló szeretett volna belépőhöz jutni. Ha ennyien nem is, de 80.000 szerencsés jegytulajdonos élőben láthatta, ahogy a két csapat a következő összeállításban kifut a Népstadion gyepére:

Újpesti Dózsa: Szentmihályi – Noskó, Harsányi, Horváth, Kellner - Dunai E., Tóth A., Zámbó - Fazekas, Bene, Fekete.

Bayern München: Maier – Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner - Zobel, Roth, U. Hoeness - Torstensson, G. Müller, Kapellmann

A két csapat korábbi eredményei alapján a Dózsa egyáltalán nem számított esélytelennek, hiszen a Bayern budapesti vendégjátéka előtt négy idegenbeli mérkőzésen is nyeretlen maradt a BEK-ben, míg az újpestiek a sorozatban három hazai találkozójukon megőrizték veretlenségüket, és mindössze egyetlen gólt kaptak. A küzdelmes kilencven perc elteltével mindkét sorozat életben maradt, de az 1:1-es döntetlen a németek számára volt kedvező. A Bayern Torstensson révén a 64. percben megszerezte a vezetést, de Fazekas László nyolc perccel a lefújás előtt egyenlíteni tudott, így a müncheni visszavágóra maradt a döntés. Sajnos ott a remek napot kifogó bajorok 3:0-ra nyertek, és ezzel a döntőbe jutottak. A brüsszeli Heysel-stadionban rendezett döntőben az Atletico Madrid volt a bajorok ellenfele. Először 1-1 lett, majd a megismételt mérkőzésen Beckenbauerék 4-0-ra verték a spanyolokat, megnyerve a BEK-serleget.

1974. április 10. Jegyezzük meg ezt a dátumot!

Ettől fogva (vagyis 47 esztendeje) ugyanis magyar futballcsapat sem a BEK-ben, sem később a Bajnokok Ligájában nem járt ilyen magasságokban, azaz nem jutott be Európa legjobb négy csapata közé. Félő, hogy a mi életünkben már nem is fog...

Borítókép: Dunai Ede író hivatalos oldala/Facebook

Videók