41 éves az egyik legsikeresebb magyar edző

Lőw Zsolt a PSG pályaedzője ma ünnepli születésnapját.


Hivatásos pályafutását az Újpest FC-ben kezdte, ahol 2002-ben magyar kupa- és magyar szuperkupa-győztes lett. A 2002–2003-as szezont már a német Energie Cottbus légiósaként kezdte.

A Cottbusszal egy évet töltött a német első osztályban, az idény végén kiesett csapatával.

Lőw azonban további két szezonon át volt az Energie játékosa a másodosztályban is.


A 2005–2006-os idényben klubot váltott, a szintén másodosztályú Hansa Rostockhoz igazolt. Mindössze egy idényt követően ismét klubot váltott.

Választása a Regionalligában (harmadosztály) szereplő TSG 1899 Hoffenheimre esett, ami miatt sokan úgy vélték, hogy labdarúgó-karrierje leágazóban van.

Lőw választása ennek ellenére kiválónak minősült, a 2006–2007-es szezonban a másodikak lettek a harmadik ligában (ami feljutást eredményezett), a 2007–2008-as szezonban pedig a Bundesliga 2-ben lettek ezüstérmesek, így a 2008–2009-es bajnokságot már a Bundesliga 1-ben kezdhette meg.

A Hoffenheimben nem sok lehetőséget kapott az élvonalban, mindössze az 1. FC Köln elleni bajnokin szerepelt a 14. fordulóban, ahol egy sárga lapot kapott.

Éppen a kevés játéklehetőség miatt 2009 januárjában a másodosztályú 1. FSV Mainz 05 csapatához igazolt két és fél évre, noha az angol másodosztályú Reading és a román Steaua București is érdeklődött utána. A magyar labdarúgó-válogatottnak 2002 és 2008 között volt a tagja.

Lőw az Újpest FC saját nevelésű játékosa, profi pályafutását is ott kezdte 1998-ban.


Összesen 97 NB I-es mérkőzésen lépett pályára a lila-fehéreknél, melyeken hatszor volt eredményes.

Bajnokságot nem sikerült velük nyernie, két kupagyőzelmét (magyar kupa, magyar szuperkupa) pedig az ott töltött utolsó idényében, 2002-ben sikerült elérnie.

Nemzetközi kupamérkőzést nem játszott az Újpest színeiben, noha a csapat ez idő alatt többször is szerepelt az UEFA-kupában, illetve annak a selejtezőjében.

Végül a 2002–2003-as szezonban a német Energie Cottbushoz szerződött, ahol a 2000-es évek elején több magyar labdarúgó is szerepelt (akkoriban a Cottbus előszeretettel igazolt magyar játékosokat). Lőw alapembernek mondhatta magát (31 bajnoki mérkőzésen játszott), de csapata kiesett az első osztályból.

Ennek a ténynek az ellenére nem váltott csapatot, a másodosztályban is maradt a cottbusiak labdarúgója.

A Bundesliga 2-ben két idényt töltött el az Energievel, majd elszerződött a szintén másodosztályú Hansa Rostockhoz. Mivel a kikötővárosiaknál nem kapott rendszeres játéklehetőséget (az első nyolc fordulóban mindössze csak a hatodikban nem játszott, ezt követően viszont csak a 11., 12., 13., végül a 16. fordulóban szerepelt a Rostockban), így ismételten a klubváltás mellett döntött.

Döntése után sokan úgy vélték, hogy pályafutása leáldozóban van, amikor a harmadosztályban szereplő TSG 1899 Hoffenheim csapatába igazolt 2006 júliusában. A Hoffenheimnél töltött első szezonja alkalmával 11 bajnoki mérkőzésen játszott, ám még így is sikeresnek volt mondható az idény, mivel csapata a második helyen végzett a bajnokságban, s így feljutott a Bundesliga 2-be. A kétkedők igazolni láthatták Lőw helyes döntését. Állandó tagságát a kezdőcsapatban a második idényében sikerült kiharcolnia.

A 2007–2008-as bajnokságban már kihagyhatatlan játékos lett, részese volt a Hoffenheim német kupa-menetelésének is, ahol a kis csapat végül a negyeddöntőben esett ki a Borussia Dortmund ellen. A bajnokság végén ismét osztályt lépett a csapattal, hasonlóan az előző évhez, 2008-ban is ezüstérmesek lett.

A 2008–2009-es szezont már a német labdarúgás legmagasabb osztályában, a Bundesligában kezdte, ám csak egy mérkőzésen kapott játéklehetőséget, így a téli átigazolási időszakban, január 26-án a másodosztályú FSV Mainzba igazolt. 2010-ben súlyos bokasérülést szenvedett, ami miatt már nem tudott a csapat teljes értékű tagja lenni.

A szezon végén bejelentette, hogy felhagy a profi labdarúgással.

Edzői pályafutását az osztrák másodosztályú Lieferingnél kezdte, amely a FC Red Bull Salzburg második csapataként működik.

Ez idő tájt Ralf Rangnick (aki még a Hoffenheimnél volt Lőw edzője) irányította a salzburgiakat, és 2014-ben felkérte a segítőjének.

Lőw a 2014–2015-ös idényben Osztrák Bundesligát és kupát nyert a Salzburggal, majd 2015 nyarán a RB Leipzighez is követte Ragnickot.

A 2016–17-es idényt már a Bundesligában kezdték, de Lőwre az új edző Ralph Hasenhüttl is számított a stábjában. 2018 májusában felvetődött, hogy Hasenhüttl távozása esetén Lőw veheti át a Salzburg irányítását. 2018. július 11-én a Paris Saint-Germain csapatához szerződött, ahol Thomas Tuchel munkáját segítette másodedzőként

Borítókép: Jean Catuffe/Getty Images
Forrás: Wikipedia

Videók