Hatvanéves átkot készülnek megtörni a döntőben - olasz vagy angol győztese lesz a Konferencialigának?

A Fiorentina 62, míg a West Ham United 58 év után nyerne újra európai kupatrófeát szerda este a prágai Eden Arénában a labdarúgó Konferencia-liga mostani idényének fináléjában.


Mindkét együttes az 1960-as években diadalmaskodott nagy kontinentális versenysorozatban: a firenzeiek az 1960/61-es idényben hódították el a Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK), míg a londoniak ugyancsak a KEK-ben győztek az 1964/65-ös kiírásban. A Fiorentina aztán 1962-ben nem tudta megvédeni címét a KEK-ben, 1990-ben pedig a Juventusszal szemben alulmaradt az UEFA Kupa döntőjében. A West Hamnek volt még némi sikerélménye az európai porondon, az Intertoto Kupa egyik győztese volt 1999-ben, azt megelőzően pedig 1976-ban szerepelt fináléban, mégpedig a KEK döntőjében, melyet elveszített az RSC Anderlechttel szemben.

A Konferencia-liga mostani évadát mindkét együttes a selejtező negyedik, utolsó fordulójában kezdte, majd a West Ham csoportgyőztesként, a Fiorentina pedig másodikként jutott tovább. Az olasz alakulatnak így plusz egy párharcot kellett megvívnia a legjobb 16 közé kerülésért, míg a londoniak egyből a nyolcaddöntőben folytathatták.

A West Ham United impozáns mérleggel, veretlenül, 13 győzelemmel és egy döntetlennel jutott el egészen a prágai döntőig, míg olasz riválisa 11 győzelem mellett két döntetlent játszott és háromszor kikapott, ugyanakkor a csoportkör harmadik fordulójától a negyeddöntő első mérkőzéséig kilencmeccses győzelmi szériát produkált.

A két együttes korábban még nem találkozott egymással az európai kupaporondon, de a Fiorentinának pozitív a mérlege - hat győzelem, illetve három-három döntetlen és vereség - az angol ellenfelekkel szemben. A West Ham csupán egyszer mérkőzött olasz riválissal, a 2006/07-es UEFA Kupa-idényben a Palermo kettős győzelemmel (1-0, 3-0) búcsúztatta a londoni csapatot.
A Konferencia-liga góllövőlistájának élmezőnyében két Fiorentina-játékos és egy West Ham-futballista is ott van: a brazil Arthur Cabral a bázeli Zeki Amdounival holtversenyben az élen áll hét találattal, a West Hamet erősítő jamaicai Michail Antonio és a firenzeiek szerb légiósa, Luka Jovic pedig harmadik hattal.

A két együttes számára a trófea mellett az is a tét részét képezi, hogy a döntő győztese a következő szezonban az Európa-liga csoportkörében szerepelhet. Tekintve, hogy hazája bajnokságában egyik gárda sem végzett európai kupaszereplést érő pozícióban, gyakorlatilag a prágai fináléban elért eredményen múlik, hogy a 2023/24-es idényben melyikük lesz látható a kontinentális porondon.

A Konferencia-liga történetének második fináléját szerdán 21 órakor Prágában rendezik, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: Ramsey Cardy - Sportsfile/UEFA via Getty Images

Videók