Mi lehet a francia aranybánya titka?

Az elmúlt négy évben több mint 300 millió euró értékben adott el futballistákat a Rennes.


Aguerd, Camavinga, Sulemana, Édouard Mendy, Sarr, Tel, Raphinha… ezekben a labdarúgókban mind van egy közös pont: szerepeltek a Stade Rennais Football Club színeiben.

Az együttes akadémiájának korábbi igazgatóját arról kérdezték, mit tudhat ez a klub. „Nincsenek titkok. A politika egyértelmű: az első csapat támogatni kell a fiatalokkal. A Rennes-nél mindig van hely számukra.” – felelte Patrick Ramillon. Az utánpótlásnevelő műhelyet 2006 és 2011 között a legjobb francia akadémiának választották.

A saját nevelésű futballisták mellett nagy hangsúlyt fektetnek az igazolásokra is. Erről már a sportigazgató, Florian Maurice mesélt. „Ehhez a munkához betegnek kell lenni. Szeretned kell keresgélni, szaglászni... Van egy "szoftverünk", amivel a világ minden pontjáról nézhetünk mérkőzéseket. A toborzás vezetője Jérôme Bonnissel (korábban a Deportivónál dolgozott), rajta kívül van még három másik megfigyelőnk. Rendelkezünk egy videóelemzővel és egy adatelemzővel is.”

„Olyan szolgáltatókkal dolgozunk együtt, akik az európai és dél-amerikai játékosokról az összes szükséges fizikai adatot biztosítják számunkra. Ez lehetővé teszi, hogy egy ideális játékosvázlatot készítsünk az általunk kívánt pozícióra.” – folytatta a szakember, aki korábban a Celta Vigo futballistája volt.

A Rennes rajtuk kívül költ is az igazolásokra, Amine Gouiri megszerzéséért 28 millió eurót fizettek, Arnaud Kalimuendo 19 millióért érkezett Párizsból. A cél, hogy a Bajnokok Ligáját érő helyezést szerezzék meg a szezon végén.

A következő időszak nagy üzletét pedig majd Jérémy Doku, illetve Jeanuël Belocian, Loum Tchaouna, Matthis Abline és Désiré Doué jelentheti majd.

Borítókép: Jean Catuffe/Getty Images

Videók