Lefutották a Videotont a dánok

Az Európa Liga harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén 1-0-s vereséget szenvedett a Videoton. A fehérváriak a dán Midtjylland együttesétől kapott ki.


 

A dán csapat kezdte aktívabban a mérkőzést, de főleg csak előreívelt labdákkal és hatalmas bedobásokkal tudott veszélyeztetni, amit a Vidi védelme sikeresen levédekezett. Tíz perc elteltével Henning Berg együttese feljebb merészkedett, főleg Asmir Suljic volt aktív, aki a középpálya mindkét oldalán feltűnt és rendre megnyerte a párharcait.

 Az első félidő főleg taktikus futballt, mezőnyjátékot hozott. A 31. percben Loic Nego 18 méteres bombájába belelépett egy dán védő, majd a kipattanó Danko Lazovics elé került, aki lövés helyett megpróbált eladni egy tizenegyest, azonban a játékvezető nem volt vevő rá.

 A legszebb jelenetet szintén az előbbi két futballista mutatta be: a 35. percben Nego viharzott el a jobb oldalon, majd középre tálalt, de Hansen az utolsó pillanatban menteni tudott az érkező Lazovics elől, így a Vidi nem tudta megszerezni a vezetést.

 A második félidőt remekül kezdte a Videoton. Bódi Ádám szabadrúgását kiejtette dán kapus, de az érkező Stopira öt méterről a kivetődő hálóőrbe lőtt. Két perccel később a Lazovics helyére érkező Feczesin Róbert kapott remek labdát a tizenhatoson belül, de lövés helyett cselezni próbált, így oda lett a nagy lehetőség.

A két kihagyott lehetőség sajnos megbosszulta magát, mert az 55. percben megszerezte a vezetést a Midtjylland. Onuachu kapott lesgyanús helyzetben egy előreívelt labdát, amit lefejelt Nováknak, a kilépő támadó egy pattanás után 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).

A gól után újra átvette az irányítást a Videoton, Henning Berg csapata több formás támadást is bemutatott. A mérkőzés legnagyobb helyzete a 67. percben maradt ki, amikor Stopira baloldali beadásáról egy hajszállal maradt le a Feczesin Róbert, míg a hosszú oldalon érkező Loic Nego 5 méterről az üres kapu fölé lőtt.

Az utolsó húsz percben a Vidi mindent megtett az egyenlítésért. Henning Berg bedobta Filipe Oliveirát és Barczi Dávidot is, amitől kombinatívabb lett a játék, de a befejezésekkel nem mentek ezen az estén. Inkább ikszes meccs volt, de talán a székesfehérváriak ebből építkezhetnek a jövő heti visszavágó előtt, mert játékban nem volt különbség a két csapat között. (Forrás: nb1.hu)

 - - - 

Európa Liga, selejtező, 3. forduló, odavágó. Videoton - Midtjylland (dán) 0-1 (0-0).

Felcsút, Pancho Aréna, 5000 néző. V: Nevalainen (finn)

Videoton: Kovácsik – Nego, Vinícius, Lang, Stopira – Pátkai, Szolnoki – Suljic, Géresi (Barczi, 83.), Bódi (Oliveira, 61.) – Lazovics (Feczesin, a szünetben). Vezetőedző: Henning Berg

Midtjylland: Dahlin – Nissen, Hansen, Banggaard, Novák – Halsti – Hassan, Olsson, Kadlec (Römer, 71.), Sisto (Duelund, 88.) – Onuachu. Vezetőedző: Jess Thorup

Gól: Kadlec (55.)

Sárga lap: Pátkai (47.), ill. Nissen (16.), Onunachu (77.)

 - - - 

92. perc: Utolsó mozzanatként még Duelund lő, de 25 méteres lövését elcsípte Kovácsik. Vége!

90. perc: Állítólag két perc lesz a hosszabbítás.

89. perc: Mikkel Duelund jött be Sisto helyére.

88. perc: Na, még egy helyzet! Oliveira felé ment hosszú indítás, a balszélső meg visszaszerezte a jobbhátvédtől, és a tizenhatos széléről jól rápörkölte. Abból a szögből mondjuk csak egy klasszis lövéssel lehetett volna betalálni, és Feczesint is szorosan fogták, úgyhogy Dahlin nyugodtan üthette ki.

87. perc: Oliveira is sárgát kapott. Reklamálásért, vagy utánrúgásért? Csak a bíró tudja...

85. perc: Jó az akusztikája a felcsúti stadionnak, Kovácsik kurjantását egy beadásnál olyan jól lehetett hallani, mintha csak Pavarotti tartott volna ki egy magas c-t.

83. perc: Utolsó csere: Géresi nézett ki, hogy neki kell-e lejönni. Neki kellett, Barczi Dávid érkezik. 

81. perc: Na, Onuachu megkapta a megérdemelt sárgáját. Szolnokit lökte fel - szerintem ez is eléggé gyenge ítélet, sima szabad elég lett volna.

76. perc: A dühítő abban, hogy vezetnek, nem az, hogy ne lennének jobbak (mert azok), hanem az, hogy csak fizikailag azok, és elnyomják a Vidi játékosait a pályán. Nehéz úgy építkezni, ha még ebben a párás melegben is végig tudják futni a meccset.

75. perc: Szolnoki lökte vállal hátba Onuachut. A nigériai persze egyből a földön, a mellkasát fájdalva... Legalább Hansen szabadrúgása fölétekeredett.

73. perc: Sajnos Suljicon kívül nem látszik senkin sem, hogy egy csellel meg tudná verni az emberét, utolsó passzt meg ő se tud adni. Legalább a finn bíró könnyen fúj, akár még be is mákolhatjuk általa...

71. perc: Ez volt Kadlec utolsó megmozdulása, Römer megy a helyére.

70. perc: Kadlec szerencsére megint elszúrta. Az előbb Negóról maradt le, most meg Sisto kiugratását nem sikerült eltalálnia rendesen, az belecsorgott Kovácsik kezébe,

67. perc: A meccs legnagyobb helyzete maradt ki! Suljic kavargatott középen, amivel elküldött két-három védőt, kitette balra, és Stopira beadására Nego érkezett a hosszún, de a jobbhátvéd négy méterre az üres kaputól föléküldte...

61. perc: Berg meghúzza második cseréjét is, Bódi helyére Oliveira jött be.

58. perc: Ráadásul az ismétlésből az látszik, hogy a támadó bal lába lesen volt, mielőtt felugrott volna, hogy továbbfejelje - így még bosszantóbb a kapott gól!...

55. perc: Pont, amire lehetett számítani! Onuachu csúsztatta meg a felívelt labdát, a balhátvéd Novák pedig kilépett a védők mögé, és ziccerbe a kapu jobb oldalába helyezett. 0-1!

53. perc: Onuachu harcolt ki megint egy szabadrúgást. A nigériai center fura egy szerzet: ahhoz képest, hogy két méter, és legalább 95 kiló, gyakorlatilag már abban is elesik, ha egy erőteljeset ránéznek. Nevetséges...

50. perc: Suljic szerzett labdát a jobb oldalon, és adta be a második hullámba. Feczesin viszont ahelyett, hogy egyből elrúgta volna, elkezdett tötymörögni...

49. perc: A középről járó szabadot a sértett végezte el, és középre ment, de lepattant a kapus páncélmellényéről. A kipattanóra Stopira érkezett, de azt jól zárta Dahlin. A meccs legnagyobb helyzete volt!

48. perc: Legalább Kovácsik jól jött ki Sisto beívelésére, és egyből indította is Bódit, akit 30 méterre rántanak le a másik kaputól.

47. perc: Pátkai kapott sárgát Onuachu meglökéséért. Elég gyenge volt, hát még az ítélet...

Lazovics nem sok vizet kavart az első félidőben. Érkezik így a helyére Feczesin.

46. perc: Félidő! erősebbnek tűnik a vendégcsapat, de helyzeteket nekik sem sikerült kijátszaniuk, csak kiharcolni. Talán Kadlec iménti helyzete volt a legnagyobb.

43. perc: Megint Kovácsiknak van dolga: Nego blokkolt, de pont Kadlec elé, akinek lapos lövését viszont a kapus biztosan fogta.

41. perc: Megúsztuk! Hassan beadását Vinícius fejelte ki, Kadlec rápörkölését pedig Lang blokkolta. Szerencse...

37. perc: Suljic szerzett labdát a kezdővonal és az oldalvonal találkozásánál. Jól úszott meg Nego, de beadását pont ki tudták Lazovics elől tenni szögletre.

35. perc: Sajnos egyelőre piszok jó a letámadása a dán csapatnak (bocs, de ezt a nevet nem fogom megjegyezni, hogy kell leírni). Alig jut át a Vidi az ellenfél térfelére, maximum egy-egy egyéni megmozdulás erejéig.

34. perc: Feczesin már melegít. Az egy dolog, hogy Lazovics egy éve nem játszott tétmeccset, lehet, hogy előre betervezett volt a csere.

25. perc: A bal oldalon sokkal veszélyesebbek a dánok (Hassan és a legnagyobb tehetségük, Pione Sisto játszik össze remekül), de szerencsére előbbi jóval a rövid mellé lőtte 25-ről. 

24. perc: Kovácsik is bemelegedhet - egy jobb oldali beadást kell felütnie, de másodszorra fogja a labdát. Az ellentámadásból Géresi viszi el lendületből az alapvonalig, de kisodródik, mielőtti visszatenné középre.

23. perc: Hansen bedobásai bitangok, egészen az ötösig elszállnak. Gerelyhajító volt, vagy mi?!

17. perc: Bernd Strockot is kinn van a mérkőzésen. Reméljük, sok szépet lát majd a kapitány!

16. perc: Jön a sárga! A fiatal Christensent forgatta be Suljic, a dán pedig szerelni nem, csak a sarkára tudott lépni a Vidi szélsőjének.

14. perc: Jó helyről jön szabaddal a dán csapat. Kissé balról, 24-ről Sisto viszont csak a sorfalat találta el. Veszélyesen pattant, de fölé.

12. perc: Kezd játszani a Vidi is: Suljic kapott labdát egy kontra során a jobb oldalon, és szépen el is húzta két ember között, de csúnyán eltörte gyengébbik, jobb lábával.

8. perc: Sisto ível be egy szabadrúgást, de Onuachu lesen volt.

5. perc: Hoppá! Első helyzet: Lazovics tette be a védők mögé, de Géresi csak beletalpalni tudott.

4. perc: Pátkai szerel magabiztosan, de indítása viszont hosszú Géresinek. Elképesztően magas centerük van a dánoknak: 202 cm!

2. perc: Máris bejött Bódog Tamás jóslata, és egy bal oldali bedobásból jön a fejes, de az ötösról fölé.

20.30: Kezdünk!

20.24: A dán bajnokságban ugyanúgy két meccset rendeztek meg, mint nálunk. A Midtjylland eddig egy győzelemnél és egy döntetlennél jár; a Vidinek egy pontot sikerült összehoznia.

20.21: Az ellenfél az a Midtjylland, amely tavaly megverte a Manchester Unitedet is Európában. A Dániában edzősködő Bódog Tamás szerint elképesztően fizikálisan játszanak: ,,Nem vár könnyű összecsapás a Vidire. Amire mindenképp oda kell figyelnie a fehérvári csapatnak, az az, hogy a dán együttesben nagyon jó testfelépítésű, magas, erős labdarúgók szerepelnek. Az előző szezonban például a Midtjylland szerezte pontrúgásból a legtöbb gólt. A nagy bedobásaikra is készülni kell, amelyekből rendre veszélyes szituációkat alakítanak ki az ellenfél kapuja előtt".

20.18: A kezdőben lesz Géresi Krisztián, akinek a góljával továbbjutott az előző körben a Vidi. Reméljük, most is betalál!

20.13: A Sóstói Stadion újjáépítése miatt Felcsúton rendezik a mérkőzést. Úgy néz ki, telt ház lesz!

Megérkeztek a két csapat kezdői! Minden további nélkül:
 
Videoton: Kovácsik – Nego, Vinícius, Lang, Stopira – Pátkai, Szolnoki – Suljic, Géresi, Bódi – Lazovics. Vezetőedző: Henning Berg
Cserék: Horváth, Barczi, Feczesin, Kovács I., F. Oliveira, Juhász., Simon Á.
 
Midtjylland: Dahlin – Nissen, Hansen, Banggaard, Novák – Halsti – Hassan, Olsson, Kadlec, Sisto – Onuachu. Vezetőedző: Jess Thorup
Cserék: Andersen, Riis, Romer, Munksgaard, Larsen, Duelund, Thychosen

Videók