Sztárcsapatok ellen folytathatja a Vidi az El-csoportkörben

Sorsolás, lehetséges ellenfelek, további mérkőzések programja.


Íme, a Videoton közleménye:
 
"Az Európa Liga csoportkörének sorsolását Monacóban, a Grimaldi Forumban tartják augusztus 31-én, pénteken 13 órától. Az eseményt élőben lehet majd követni az uefa.com weboldalon.
 
Kalapok
 
Az Európa Liga főtáblája 48 csapatból áll, ám ellenfélül nem kaphatjuk a többi 47 csapat bármelyikét, mivel az UEFA a résztvevőket kalapokra (angolul: Pot) osztja. Mivel minden csoport 4 csapatból áll, 4 kalap van.
 
Azt, hogy melyik együttes melyik kalapba kerül, a sokszor emlegetett UEFA-koefficiens határozza meg, a legmagasabbal rendelkező 12 gárda értelemszerűen az 1. kalapba kerül, a 13-24. legmagasabbal rendelkezők a 2. kalapba, és így tovább.
 
A MOL Vidi FC 4,25-ös együtthatójával biztosan a 4. kalapba kap besorolást.
 
Megkötések
 
Az Európa Ligában magyar csapat ugyan csak egy szerepel, de más nemzetekből kettő vagy három együttes is bejuthat. Az UEFA kikötése szerint az azonos nemzetiségű együttesek a csoportkörben semmiképp nem kerülhetnek össze.
 
Ez azonban csak a megkötések egyik fele: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség ugyanis arra is tekintettel van, hogy az azonos nemzetiségű csapatok "párban" legyenek. Kettő bejutása esetén az egyik a vörös, a másik a kék színt kapja a sorsolásra, ezzel biztosítva, hogy ne kelljen azonos időpontban pályára lépniük. A vörös színt kapók az A-F csoportokba, a kékek az G-L csoportokba kerülhetnek, az egy csoportegyüttesekbe kerülő gárdák mindig ugyanazzal a kezdési időponttal játszanak.
 
Az ukrán és az orosz csapatok politikai okokból nem játszhatnak egymással, így külön négyesbe kerülnek.
 
Ellenfelek
 
Bár a szerdai BL-selejtezők és a csütörtöki EL-selejtezők miatt néhány helyen az ellenfelek listája még nem végleges, az biztos, hogy a MOL Vidi FC a 4. kalapból várja a sorsolást.
 
 
 
 
 

null

null

 
 
 
 
 
A felsorolt együttesek (vagy párok) tehát biztosan a fent jelzett kalapokba kapnak besorolást. Rajtuk kívül azonban akad még olyan biztos csoportkörös résztvevő - tehát potenciális ellenfél -, amelynek kalapja egyelőre ismeretlen.
 
 
 

null

null

 
 
 
 
 
Eddig a 48 főtáblás helyből 27-et "töltöttünk be" a felsorolt klubokkal. A maradék 21-re 42 csapat pályázik, alább olvasható, melyikek, illetve mi a párharc jelenlegi állása.
 
 
 
 
 

null

null

 
 
 
 
Amennyiben csütörtökön elérik az EL-csoportkört, a MOL Vidi FC akár a BL-ből korábban kiejtett két ellenféllel, a PFC Ludogorets-cel (az odavágón Grúziában 1-0-ra nyertek az FK Torpedo Kutaisi ellen), és a Malmö FF-el (az odavágón hazai pályán 2-2-t játszottak a dán FC Midtjylland ellen) is találkozhat az ősz folyamán - az F91 Dudelange-zsal viszont semmiképp, mivel hozzánk hasonlóan ők is biztosan a 4. kalapba kapnának besorolást.
 
A sorsolás gyakorlati lebonyolítása
 
Bár elsőre pofonegyszerűnek hangzik, a sorsolás lebonyolításához számítógépes program segítségét is igénybe veszi az UEFA, amelynek természetesen a fentebb taglalt megkötések az okai.
 
A sorsolást az 1. kalap csapataival kezdik. A csapatnév felmutatását követően a számítógép kiválasztja, hogy a megadott információk és megkötések alapján a gárda melyik csoportokba illeszthető be. Az adott csapat a lehetséges kvartettek közül mindig az ABC-sorrend szerint elsőként állóba kerül.
 
A sorsolás mind a 4 kalap folyamán a fentiek szerint zajlik.
 
Miután mind a 48 résztvevő nevét felmutatták és az esemény lezárult, az UEFA ismételten igénybe veszi a számítógépes program segítségét, hogy a menetrendet kialakítsa.
 
Minden kialakított négyes minden csapata bármiféle rangsortól függetlenül 1 és 4 között kap egy számot, ez határozza meg később, hogy melyik gárdák mikor, hol, kivel mérkőznek. A számítógép azt is figyelembe veszi, hogy az azonos stadionban játszó csapatok (például az AC Milan és az Internazionale) ne rendezzenek egy játéknapon hazai meccset, illetve igyekszik elkerülni, hogy a kora télre játékra gyakran alkalmatlanná váló stadionokban találkozóra kerüljön sor (jellemzően Oroszországban okoz ez problémát).
 
Menetrend
 
Miután minden csapat kapott egy számot 1 és 4 között (ezek a számok nem a kalapokat jelölik), a menetrend az alábbiak szerint alakul ki:
 
 
 
 
 
 

null

null

 
 
 
Az, hogy klubunk pontosan hány órakor kezd, csak a sorsolást követően alakul ki, de a két lehetséges időpont helyi idő szerint 18:55 és 21:00 - Kelet-Európában magyar idő szerint ennél korábban is rendezhetnek találkozókat.
 
Helyszín
 
A MOL Vidi FC hazai Európa Liga-mérkőzéseire az AEK elleni rájátszáshoz hasonlóan a Groupama Arénában kerül sor.
 
Jegyinformációkkal várhatóan a jövő hét folyamán jelentkezünk."
 

Videók