Az angolból lett nigériai, aki Bergamóban teljesedett ki

Ki is az a Ademola Lookman?


Ademola Lookman történelmet írt, hiszen amióta egy meccses döntőt rendeznek az Európa Liga, korábban UEFA-kupában, még senki sem szerzett három gól a fináléban.

Ezek után jogos lehet a kérdés, hogy ki az a londoni születésű nigériai, aki egy olyan olasz csapatban játszik, amely megtörte egy verhetetlennek hitt német gárda sosozatát?

Ademola Lookman Londonban született, így nem csoda, hogy a Charlton Athleticben, egy londoni székhelyű csapatban debütált. Már akkor nagy tehetségnek tartották. Az angol korosztályos válogatottakban játszott különböző szinteken. Három gólt szerzett például 2017-ben az ifjúsági világbajnokságon az U-20-as csapatban.

Nem csoda, hogy az Everton hajlandó volt 7,5 millió fontot fizetni 2017 januárjában érte. Első meccsén a Manchester City ellen csereként állt be és rögtön gól is lőtt. 

"Elképesztő érzés volt gólt szerezni a Manchester City ellen" – nyilatkozta akkor. „Szeretnék még 100 ilyen pillanatot a karrierem során."

Azonban a szezon további részében keveset játszott kezdőként és 36 meccsén ez maradt az egyetlen gólja.

De ennek ellenére elvitte az RB Leipzig 2018 januárjában kölcsönbe. 11 meccsen 5 gól volt a mérlege fél szezon alatt, így a német gárda úgy döntött, hogy megszerzi a játékjogát, amelyért 18 millió eurót fizetett ki.

Utána viszont következett az ingajárat Lipcse és Anglia között, hiszen Lookmant folyamatosan kölcsönadták. A Fulhamban, majd a Leicesterben is megfordult.

2022 augusztusában viszont bejelentkezett érte az Atalanta, amelynek ekkor már csak 10 millió eurójába került megszereznie Lookmant.

Gian Piero Gasperini ugyanis felismerte a csatárban rejlő lehetőségeket.

"Van technikája, tempója, és olyan játékos, akivel minden edző elégedett lenne. Elég hamar rájöttünk, mire képes, meggyőző volt az elejétől kezdve."

A vezetőedző bizalmára volt szüksége, és nem kellett sokáig várni az eredményességre sem. Lookman gólt szerzett debütálása alkalmával, majd egy 12 meccsen sorozatban 11 gólt lőtt.

Időközben pedig Lookman „országot is cserélt”, hiszen kevés esélye volt, hogy bekerüljön az angol válogatottba, így elfogadta Nigéria hívását.

2023 telén már az Afrikai-kupán a döntőig menetelt a csapatával, az ezüstérmes "sorozatban" társgólkirály lett. 

A 26 éves Lookman így megtalálta önmagát és jelen pillanatban már 30 millió euróra becsülik az értékét, de ennél biztosan többet kérne az Atalanta, hogyha el akarná adni.

Lookman szerződése 2026-ban jár le, de kérdés, hogy vissza akar-e menni Angliába, ahol eddig nem sok babér termett neki? Kérője biztosan lesz majd a következő hónapokban.

(Borítókép: facebook/Atalanta Bergamo)

 

 

Videók