"Ez a megyei bajnokságok legalja, ami Romániában történt" mondja a Honvéd tulajdonosa

A végsőkig elmegy a magyar klub igazáért.


Mint köztudott, a Budapest Honvéd Craiova elleni visszavágója botrányos körülmények között fejeződött be. A maratoni találkozó ráadásának utolsó percében előbb a játékosok estek egymásnak, majd a román rajongók dobtak hanggránátot a pályára a játékvezető mellé. A robbanással egyidőben valamilyen kissebb tárggyal is eltalálták a sporit, akit ezt követően percekig ápoltak. Az eseményeket követően még percekig állt a mérkőzés, majd a csendőrség figyelmeztetésére - miszerint nem tudják garantálni a jelenlévők testiépségét, ha megszakítják a találkozót, és kizárják a Craiovát - folytatódott a selejtező. Végül a Honvéd tizenegyesekkel maradt alul.

Nem lenne meglepetés, ha kizárnák a Budapest Honvéd ellenfelét

A korábbi FIFA-játékvezető véleménye a botrányos esetről.

Közvetlen a mérkőzést követően a magyar csapat közleményt adott ki, hogy megóvja a találkozót, mert félelemben nem lehet futballozni, és elfogadhaatatlanok a történtek. Azóta az óvás meg is történt, és bíznak abban, hogy kizárják a román csapatot. A mérkőzésen személyesen is jelen volt a klub egyik tulajdonosa Mendelényi Dániel is, aki a Honvéd hivatalos weboldalának nyilatkozott az esetről. Ezt változtatás nélkül közöljük:

"Személyesen is ott voltál a mérkőzésen, hogyan élted meg a találkozón történteket?
 
Onnan kezdeném, hogy már a mérkőzés előtt elkezdődött a gyalázkodás, nagyon mély gyűlölet és félelemkeltés, amit példátlanak tartunk. Nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi futballban is. A mérkőzés előtti éjszaka megtámadták a szurkolóinkat, valamint a csapat szállodáját, amelyet az éjszaka közepén hanggránátokkal dobáltak meg a román „drukkerek”. Ami pedig a pályán zajlott, az ezen is túlmegy. A szurkolók akkor is fütyültek, amikor egy súlyosan sérült játékost vittek le a pályáról, ilyesfajta sportszerűtlenséggel nem találkoztam még. Ez a megyei bajnokságok legalja, amit Craiovában tapasztaltunk. Köpködték és dobálták a cserejátékosokat, amihez a biztonsági szolgálat is asszisztált. Fertelmes volt. Ami pedig a mérkőzés végét illeti, az maga a komédia. Az öltözőfolyosó kijáratánál a Craiova egyik vezetője cukkolta a játékosainkat, és próbált verekedést provokálni. Mindezt úgy, hogy pár másodperccel később több tucat biztonsági ember jelenik meg, akik a mieinket veszik körbe. Csak a mi higgadtságunkon és a velünk utazó biztonsági embereken múlott, hogy nem vertek meg minket.

Elszabadultak az indulatok Romániában, hanggránát és öngyújtó repült a bíró felé

Döbbenet, miért született az az ítélet, hogy jöhetnek a büntetők. FRISSÍTVE

A mérkőzés után bejelentettük, hogy megóvjuk a találkozót, hol tart most ez az ügy?
 
Kora délután benyújtottuk az óvást, felvettük a kapcsolatot az MLSZ illetékeseivel is, minden szinten elmegyünk a végsőkig, ezt nem szabad hagyni. Ez nem a Craiováról és nem a Honvédról szól, hanem egy olyan gyalázatról, ami nem fordulhat elő ma a futball világában.

Mindkét mérkőzés előtt felhívtuk a szurkolóink figyelmét a sportszerű buzdításra. A Győrben tapasztaltak után mekkora kontrasztot jelentett, amit Romániában kellett átélnünk?
 
Hatalmas, és a legijesztőbb az volt, hogy nemcsak a kemény mag irányából, hanem minden szinten gyűlölettel találkoztunk, ami egyszerűen példátlan. A mi szurkolóink sokáig állták a sarat, s a körülményekhez képest a lehető legjobban viselkedtek. 
 
Milyen végkimenetelre számítasz az óvást illetően?
 
Nagyon szeretnénk, ha a javunkra döntenének, ami azt is jelentené, hogy mi jutunk tovább a következő körbe. Arra pedig mindenképpen számítunk, hogy a Craiova példás büntetést kap, és az UEFA elmegy a végsőkig. Kizártnak tartom, hogy elfogadható legyen egy ilyen szintű megfélelemlítés, a csendőrség, a klubvezetés és a szurkolók összejátszása. Ha az UEFA ezt hagyja, akkor olyan zsarolási hullám indulhat el, aminek nem tudjuk hol a vége, s ami sorsfordító lehet sajnos."

Videók