Őrület a Grupamában, a magyar bajnok az Európa Ligában

Fordulatokban, gólokban, izgalomban nem volt hiány.


A 0-0-os odavágót követően kissé csalódottan, de annál inkább bizakodva várhatták a Ferencváros szurkolói a csapat utolsó Európa Liga selejtezőjét. De nem csak a rajongók, a játékosok is nagyon lelkesek voltak, és ezt már az első percekből le lehetett szűrni abból, ahogyan belevetették magukat a találkozóba.

A Suduva sokkal óvatosabb volt ennél, és ultra védekezőbe indultak neki az összecsapásnak. Ez meg is látszott azon, hogy leginkább az ő térfelükön járt a labda. Boli aztán már a 6. percben meglepte majdnem az ellenfél kapusát, amikor rárontott, és a gólvonalon hajszálhíján nem szerelte. Kardum végül fel tudott szabadítani.

A 10. percben aztán ismét veszélyeztetett az FTC. Egy szabadrúgást követően Dvali ért a labdához, de az kifelé pattant róla, és bár megpróbálta megmenteni a szituációt, nem sikerült neki. Igaz, eközben a játékvezető lest ítélt, így nem számított volna a sikere sem.

A 11. percben aztán egy óriási hiba után mégis a Suduva szerezte meg a vezetést. Egy eladott labdát Verbickas bombázott három védő között a bal alsóba. 0-1

A 14. percben ismét a fellelkesült vendégek voltak veszélyesek, de Tadic ollózása elakadt Lovrencsicsben. Ezt követően viszont egyre inkább nyomás alá helyezte ellenfelét a Ferencváros, igaz, már nagyon nehéz helyzetből kellett felállni. Ennek meg is lett az eredménye, Varga ugorhatott ki a 19 percben veszélyes helyzetben, de nem tudta bevenni a kaput. A Suduva viszont kontrákból továbbra is meg-megingatta a zöld-fehérek bizonytalanul játszó védelmét.

A 29. percben ismét Varga tűnt fel, Zubkov fejére varázsolta volna a labdát,de Zivanovic szögletre mentett. A 32. minutumban Nguen cselezgetett, majd tálalt a tizenhatos előterében Lovrencsics ellen, de a jobb bekk bombája elsuhant a kapu mellett. 

A 36. percben aztán Boli megtolta a labdát Kardum viszont felrúgta, a gazdátlan labdát bár egy visszaigyekvő védő a saját kapujába juttatta, nem adta meg a gólt a játékvezető, de büntetőt ítélt, amit Varga nagyon magabiztosan bombázott a kapuba. 1-1

A gólt követően azonnal veszélyeztetett ismét a Fradi, és Varga már duplázhatott is volna, de Kardum résen volt, és hatalmasat mentett. Majd Bolit szerelte Jankauskas, Nguen visszaszerezte a labdát, de nem találta el jól a tizenhatoson belül.

Az első félidő ráadásában aztán jött a fordítás is. Zubkov játszotta meg a jobb szélről Bolit, aki nagyon kiszorított szögből mesteri lövéssel talált be. Nem is szerezhette meg volna jobbkor első FTC-s találatát. 2-1

A második játékrész lüktetően kezdődött, mindkét csapat kapuja előtt alakult ki kisebb-nagyobb helyzet, de találatot egyik fél sem tudott elérni. Úgy tűnt a 62. percben, hogy Zubkov Sigér labdaszerzését követően megtöri a jeget, de a kapufa felső sarkát forgácsolta szét. A kontrából aztán a Suduva ismét jobb helyzetbe lőtte magát, amikor a Topcagic belépet a labdát váró Blazic elé, és tanítani való módon a hálóba juttatta a játékszert. 2-2 

Nem tartott azonban sokáig a vendégek öröme. A 67. percben Nguen megindult, majd 20-ról gyönyörűen a bal alsóba lőtt. 3-2

A 73. percben Nguen ugrott ki ismét, a kapus menteni tudott előle, de Zubkov felé pattant a játékszer, amit rá is fejelt, de fölé ment. Egy fél perccel később aztán Isael cselezett a büntetőterületen belül, de a lövés pillanatában elcsúszott, így csak szöglet lett a helyzetből.

A 77. percben Isael tökéletes ütemben játszotta meg Bolit, de Kardum remekül rontott ki rá a kapujából, és ismét menteni tudott. A hátralévő időben egy pillanatra sem hagyta megnyugodni ellenfelét a Fradi, de gól már nem született az elképesztő összecsapás hosszabbításáig, igaz Signevich már korábban lezárhatta volna a meccset, de rossz megoldást választott. Az utolsó pillanatban viszont Zubkov meglódult, majd eltűnt egy védő mellett a tizenhatoson kívül, de a játékvezető a büntetőpontra mutatott, és így Signevich góljával ért véget a meccs. 4-2

Utoljára 2004-ben jutott el eddig az FTC. Akkor olyan ellenfeleket kapott az UEFA Kupában, mint: Feyenoord, Schalke, Basel, Hearts.

Európa Liga, selejtező, döntő
Ferencvárosi TC–Suduva 4–2 (2–1)
Játékvezető: Guida M. (olasz), Helyszín: Groupama Aréna (Budapest)
FTC: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Sigér (Ihnatenko 71.), Kharatin, - Zubkov, Nguen, Varga (Isael 68.) – Boli (Signevich 80.)
Suduva: Kardum – Svrljuga, Kerla, Jankauskas, Hladik, Zivanovic – Verbickas (Jankauskas 72.), Cadjenovic, Matulevicius (Vezevicius 88.) – Topcagic, Tadic (Golubickas 46.)
Gólszerők: Varga (36.), Boli (45+1), Nguen (67.), Signevich (96.), illetve Verbickas (11.), Topcagic (64.)
Sárga lap: Heister (4.), Sigér (34.), illetve Kardum (35.), Kerla (43.), Svrljuga (93.)

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd 

Videók