Szerkesztő: Gyurkó Szabolcs
2011. 10. 09. 19:11

Szombaton este Kijevben átadták a 2012-es Európa-bajnokság döntőjének helyt adó Olimpiai Stadiont.

 Bár nem ment tükörsimán az építése, pontosabban az UEFA többször is kifejezte abbéli aggodalmát, hogy nem készül el időben, október nyolcadikán az ukrán elnök hivatalosan is átadta a 2012-es Európa-bajnokságra épült kijevi Olimpiai Stadiont.

Az eredetileg 1923-ban épített létesítmény, amely az idők során viselte a hangzatos Trockij, illetve Hruscsov-stadion elnevezéseket is, 1967-ben elérte a százezres kapacitást, az 1997-99-es felújítás során a modernebb ülőhelyek telepítésével ez a szám lecsökkent mintegy 83 ezerre. A stadion otthonául szolgált az ukrán nemzeti válogatottnak, és a Dinamo Kijev is kölcsönvette a létesítményt a Bajnokok Ligája mérkőzéseire. A nagyérdemű itt láthatta többek között Sevcsenkoék 3-0-ás sikerét 1997-ben a Barcelona ellen, vagy a kijeviek 1999-es BL-menetelését, amikor is az ukránokat csak a Bayern München állította meg az elődöntőben.
 
A kijevi stadion 1936-ban. Éppen Köztársasági stadion néven:
 
 
Miután 2007 április 18-án Michel Platini a "Lengyelország és Ukrajna" feliratú papírlapot húzta elő a 2012-es győztes nevét tartalmazó borítékból, "gőzerővel" indultak meg a tervezési folyamatok. A számtalan terv elbírálása után az építkezés 2008 decemberében kezdődött. Eredetileg egy tajvani cég nyerte a pályázatot, azonban az ukrán szövetség felbontotta a szerződést, és egy brit, valamint egy német cég maradt versenyben. A két pályázó közül végül utóbbi kapta meg a lehetőséget az új stadion felépítésére.
 
A stadion 1998-ban:
 
 
Az UEFA többször kényszerült figyelmeztetni az ukránokat a lehetséges következményekre, amennyiben az új stadion és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrális beruházások nem készülnek el időben. Volt, amikor az is felmerült, hogy egyszerűen elveszik az országtól az Európa bajnokság rendezési jogát, és a lengyelek egyedül rendezhetik meg az eseményt, esetleg a németekkel karöltve. Pletykaszinten az is felmerült, hogy Magyarország kapja a jogot, de ezt senki sem gondolta komolyan.
 
A régi stadion bontásának a megkezdése:
 
 
Ukrajnának komoly állami garanciákat kellett vállalnia arra, hogy képesek lesznek megfelelni az UEFA által állított követelményeknek, és láss csodát, ennek hatására valóban belehúztak keleti szomszédaink, és rekordidő alatt felépítették az Olimpiai Stadionnak keresztelt létesítményt. Bár a labdarúgó-szervezet előírásai szerint az épületnek egy évvel a megnyitó előtt már állnia kellett volna, úgy tűnik, hogy Platiniék ezúttal szemet hunytak a késés felett. A név nem csak a tradíciókra utal,a komplexumot úgy tervezték és építették, hogy valóban alkalmas legyen egy esetleges kijevi olimpia megrendezésére.
 
A bontási munkálatok előrehaladott állapotban:
 
 
Miután az UEFA elküldte a huszadik ejnye-bejnye levelét:
 
 
A stadion építése mintegy 550 millió dollárba került, hivatalos férőhelyeinek száma 70 050 fő. Ezzel a létesítmény megkapta az "Elit Stadion" besorolást az UEFA-tól, a tulajdonosa az ukrán állam. Bár Michel Platini személyes nemtetszésének adott hangot a létesítménnyel kapcsolatban, főleg a menekülőútvonalak meglévő hiányosságai ellen emelte fel a szavát, az ukránok ígéretet tettek a tereprendezésre, amibe beletartozik a stadion körüli, egyelőre áldatlan állapotok rendbehozására is.Október nyolcadikán ünnepélyes keretek közt átadták a stadiont, a meghívottak élvezhették többek között Shakira előadását is. Az újjávarázsolt kijevi Olimpiai Stadion ad majd otthont az Európa-bajnokság döntőjének, 2012. július elsején.
 
Itt már alakul a dolog:
 
 
Itt pedig már nagyon rendben van. 2011. október 8.
 
 
 
 
 
 
 

Legfrissebb híreink


Élő eredmények