Világverő kezdőt lehetne összeállítani a Borussiából sztárrá vált játékosokból

Sok sztár került ki a német gárdából.


Az elmúlt években a Borussia Dortmund számos klasszist nevelt ki.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Borussia Dortmund nemrég megállapodott a Menchester Cityvel Eriling Haalandról. A norvég csodagyerek várhatóan öt évre ír majd alá az angol klubhoz. A még mindig nagyon fiatal játékos tehetsége már a Red Bull Salzburgban való tartózkodása idején megmutatkozott, a Borussia Dortmundnál pedig még inkább kibontakozott. De nem ő az egyetlen, akiben a német klub meglátta a lehetőséget. Az elmúlt években a dortmundiak számos fiatal tehetséget vettek meg, majd értékesítették őket néhány év múlva hatalmas összegekért, hogy a pénzből újabb fiatalokat vásárolhassanak.

Az biztos, hogy ez a rendszer nagyon jól működik, hiszen a Borussia által kitermelt játékosokból elég ütős tizenegyest lehetne összeállítani. A Givemesport pedig meg is tette ezt, és összeállította a Borussia Dortmund általt eladott játékosok kezdőjét. Íme!

Mitchell Langerak: Anélkül, hogy tiszteletlenek lennénk Langerakkal, meg kell jegyezni, hogy a kapusposzt az egyetlen, ahol a Dortmundnak sikerült megtartania a játékosát. Lanergak végül öt év után, 2015-ben távozott, azt követően, hogy nem ő lett a csapat első számú játékosa a poszton.

Matthias Ginter: A hihetetlenül tehetséges védő 2017-ben távozott a Borussiától, a klub legnagyobb bánatára épp a városi rivális Borussia Mönchengladbachhoz.

Mats Hummels: Oké, Hummels végül visszakerült Dortmundba, de csak azt követően, hogy segédletével a Bayern München tovább uralja a Bundesligát. 2019-es visszatérésekor Hummels már túl volt a legjobb évein.

Sokratis Papastathopoulos: El kell ismerni, hogy nem a legütősebb név ebben a kezdőben, de a görögöt 2018-ban 17,8 millió fontért értékesítették az Arsenalnak, ami bizonyítja, milyen szinten volt a Bundesligában, mielőtt Angliába indult.

Christian Pulisic: Pulisic mindössze 17 éves volt, amikor betört a Dortmund első számú csapatába. Az amerikai tehetségére gyorsan felfigyelt a többi csapat is, a Chelsea pedig le is csapott rá.

Ilkay Gündogan: Gündogan 2016-ban ígéretes, de sérülésekkel sújtott játékosként hagyta el Dortmundot. A Manchester City 21 millió fontot fizetett érte. Tekintettel arra, hogy a kirakós kulcsfontosságú emberévé vált és háromszoros Premier League-győztes vált belőle, a Borussia ma már biztosan sajnálja, hogy engedte őt kicsúszni a kezei közül.

Mario Götze: Hummelshez hasonlóan Götzét is a Bayern München happolta el. A játékos 2013-ban távozott Dortmundból, és amikor a 2014-es vb-döntőben győztes gólt szerzett, úgy tűnt a csúcsra juthat. Ám végül soha nem érte el a legmagasabb szintet és 2016-ban visszatért a Dortmundba.

Ivan Perisic: Perisic jól megmutatta minőségét azzal, hogy még kései éveiben is ugyanolyan hatékonyan játszott, mint korábban. A labdarúgó 2013-ban hagyta el a német gárdát, azt követően pedig ezüstérmet szerzett a VfL Wolfsburggal, a Bayern Münchennel és az Interrel is.

Ousmane Dembele: A tinédzserként a Rennes-ben szereplő Dembelére gyorsan felfigyelt a Borussia, 2016-ban pedig szerződtette is. A francia gyorsan sztárrá vált a csapatban, első szezonja után pedig tovább is állt, mivel a Barcelona úgy döntött, rá fordítja a Nexmar eladásából származó hatalmas összeg egy részét. A játékos azonban azóta is számos sérüléssel küzd, és talán kijelenthető, hogy jót tett volna még néhány év a német csapatban.

Erling Haaland: A Dortmund tudta, hogy mire készül, amikor 2020-ban Haalandot szerződtette. Míg a United azért szállt ki, mert nem akart engedni Haaland azon vágyának, hogy a szerződésébe felszabadítási záradékot építsenek be, a Dortmund hajlandó volt teljesíteni ezt a kérést. Az elmúlt két és fél szezonja elképesztőre sikerült a norvégnek, így távozása várható és elkerülhetetlen volt.

Jadon Sancho:
Bár a németek mindent megtettek azért, hogy a játékosra 100 millió font feletti díjat szabjanak ki, ez végül nem jött össze és az angol mindössze 73 millió fontért igazolt a Manchester Unitedbe. A válogatott játékos első szezonja nem sikerült a legátütőbbre, de kétségtelen, hogy tehetsége nagyon hiányozni fog Dortmundnak az elkövetkező években.

Borítókép: Facebook.com/Boruussia Dortmund

 

Videók