Újra váratlant húzna Hollandia a női labdarúgás világában

Az Oranje az Európa-bajnokságon már megtette. Most pedig a vb-n készülnek ugyanerre. Csakhogy az USA az ellenfél, és minden az amerikaiak mellett szól.


A címvédő amerikai együttes az egyértelmű esélyese a női labdarúgó-világbajnokság vasárnapi, lyoni döntőjének, ám a holland válogatott az Európa-bajnokság után a vb fináléjában is arra készül, hogy meglepetést okoz.
"Imádok esélytelenebb lenni. Ez a legjobb szerep, amiben csak lehetsz" - mondta Danielle van de Donk, a hollandok középpályása, aki úgy véli, az amerikai játékosok kicsit lenézik majd őket, mert nem gondolják róluk, hogy igazán jók, s ez segíthet csapatának a fináléban.
 
Danielle Van De Donk és a holland válogatott újra váratlant húzna - azonban most az USA ellen kell megtenni.
Fotó: Alex Grimm/Getty Images
 
Az amerikaiak oldaláról ugyan egyetlen lekezelő nyilatkozat sem hangzott el, ám talán nem lenne meglepő, ha Van de Donk szavaiban lenne némi igazság, mivel a két ország női futballjának színvonalát össze sem lehet mérni. Az Egyesült Államok válogatottja nyerte az 1991-es első női vb-t, s azóta még kétszer diadalmaskodott, és egyszer sem végzett a harmadiknál rosszabb helyen, miközben 1996 óta négy olimpiai bajnoki címet is begyűjtött. 
 
Alex Morgan és az USA az esélyesebb a női világbajnokság döntőjének megnyerésére.
Fotó: Naomi Baker - FIFA/FIFA via Getty Images
 
Hollandiának viszont ez a mostani csupán a második világbajnoksága, Európa-bajnokságon is csupán háromszor szerepelt, olimpián pedig egyszer sem. Ugyanakkor az utóbbi években a hollandok meglepetést meglepetésre halmoznak. A 2017-es Eb-n váratlanul jutottak el a döntőig, s győztek ott Dánia ellen 4-2-re. Kontinensbajnoki címük ellenére válogatottjuk a vb előtt sem tartozott az igazán esélyesek közé.
Már a selejtezősorozatból is csak rájátszás után jutott ki a franciaországi tornára, melyen viszont minden eddigi meccsét megnyerte. A 16 között Japánt 2-1-re, a negyeddöntőben Olaszországot 2-0-ra, az elődöntőben pedig Svédországot hosszabbítás után 1-0-ra verte.
 
Hollandia a döntő tornában minden meccsét a rendes játékidőben nyerte meg.
Fotó: Maja Hitij/Getty Images
 
Az amerikaiak szintén valamennyi mérkőzésükön győztek eddig Franciaországban, a csoportkörben könnyedén hozták a meccseket, a kieséses szakaszban ugyanakkor a spanyolokat, a franciákat, majd a négy között az angolokat is 2-1-re múlták felül.
A vasárnapi, lyoni döntő 17 órakor kezdődik.
 
Az eddigi világbajnokok:
1991: Egyesült Államok
1995: Norvégia
1999: Egyesült Államok
2003: Németország
2007: Németország
2011: Japán
2015: Egyesült Államok
 
Összesen:
3: Egyesült Államok
2: Németország
1: Norvégia, Japán
 

Videók