Öt bizarr futball-szabály, amikről te sem tudtál

Berúgják a labdát a kapuba, mégis szöglet jön? Ilyen is van!


 A futball szabálykönyve évszázadok óta fejlődik, íródik, kiegészül új passzusokkal, és van, amit örökre elfeledünk.

A Sportbible segítségével most összeszedtünk öt olyan bizarr futballszabályt, amelyek létezéséről jó eséllyel te sem tudtál.

Egyenlő létszám a büntetőpárbajoknál – Ha a rendes játékidőben egy csapat megfogyatkozik, de később büntetőpárbajra kerül a sor, akkor annak a csapatnak, ahol több játékos szerepel, valakit önkényesen „ki kell állítaniuk” maguktól, ugyanis csak egyenlő létszámmal vághatnak neki a rúgásoknak.

Kizárólag a kapusok viselhetnek mackónadrágot – Ritkán, de előfordul, hogy bizonyos kapusok hosszúszárú melegítőnadrágban lépnek pályára. Ez egyedül nekik engedélyezett. Habár a cikk Rene Higuita nevét említi, számunkra bizony a „macinaci” összeforrt Király Gábor nevével.

Büntetőrúgásnál a rúgó játékos nem érhet labdába, amíg más nem érintette azt – A tizenegyeseknél, ha egy játékos lövése például a kapufáról visszapattan hozzá, nem érhet újra labdába, amíg egy csapattársa, vagy az ellenfél egyik játékosa nem ért hozzá. További érdekesség, hogy a büntetőrúgást kizárólag „előre” lehet elvégezni.

Ki lehet állítani a játékos már a kezdősípszó előtt is – Nem kell megvárni a meccs kezdését ahhoz, hogy egy játékost piroslappal kiállítson a játékvezető. Ha az illető kezdőjátékos volt, bizony a csapata 10 emberrel kezdi a meccset. Kivétel, ha ez még a hivatalos játékoslista leadása előtt történt, mert ilyenkor még feltölthetik a helyét a cserékből, és a tartalékok közül még a cserék is kiegészülhetnek.

Ha egy játékos a közvetlen szabadrúgást a saját kapujába rúgja, szöglet következik – Talán ez a legérdekesebb szabály. Példának okáért, ha a védő a szabadrúgást hátrateszi a kapusnak, aki nem figyel, így elmegy mellette a labda, egyenesen a kapuba. Ilyenkor nem öngólt jegyzünk, hanem az ellenfél szögletrúgása jön. Viszont ha bárki beleért a labdába annak útja során, akkor az öngól érvényes.

Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images

 

Videók