Nézők nélkül nincs foci a FIFA elnök szerint

Infantino szerint hosszú távon nem működik a zárt kapus futball.


A labdarúgás hosszú távon fenntarthatatlan nézők nélkül - hangsúlyozta a koronavírus terjedése kapcsán a sportág nemzetközi szövetségének (FIFA) elnöke pénteken.

"Nem gondolom, hogy hosszú távon fenntartható, hogy zárt kapuk mögött játsszák a futballmérkőzéseket" - fogalmazott Gianni Infantino a labdarúgás szabályalkotóinak tanácskozása előtt Észak-Írországban. A FIFA első embere hozzátette: minden sportesemény szervezőjének el kell döntenie, mi a legjobb számára.

"Nyilvánvaló, hogy rövid távon a továbblépés érdekében megoldás lehet szurkolók nélkül játszani. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy egy sorozat hónapokig zárt kapuk mögött fusson" - fejtette ki Infantino.

Annak kapcsán, hogy a márciusi nemzetközi mérkőzéseket - köztük az angol-olasz összecsapást - megrendezik-e, annyit mondott: "jelenleg semmit nem tudok kizárni".

"Remélem sosem kell ebbe az irányba lépéseket tennünk. Nem szabad alábecsülnünk és semmiségnek neveznünk, de túlreagálnunk és pánikba esnünk sem" - fogalmazott a svájci-olasz sportvezető, aki leszögezte, követniük kell a hatóságok iránymutatását.

A koronavírus decemberben Kínában ütötte fel a fejét, és továbbra is ott regisztrálják a megbetegedések és a halálesetek túlnyomó részét. A fertőzés ugyanakkor már 53 országban megjelent. A COVID-19 nevű kórokozó ismert fertőzöttjeinek száma világszerte meghaladja a 83 ezret, a halálos áldozatok száma 2800 felett van. A vírus európai gócpontja Olaszország, ahol péntek estére 21-re emelkedett a halottak és 821-re a fertőzöttek száma.

A járvány miatt múlt vasárnap az Atalanta-Sassuolo, a Verona-Cagliari, a Torino-Parma és az Internazionale-Sampdoria találkozó elmaradt a Serie A-ban, míg a harmadosztály teljes hétközi fordulóját törölték. Zárt kapuk mögött rendezték csütörtökön az Internazionale-Ludogorec Európa-liga mérkőzést, és nézők nélkül kerül sor hat bajnokira, köztük a Juventus-Internazionale rangadóra a hétvégén. Elhalasztották a svájci futball-liga (SFL) minden hétvégi mérkőzését, valamint az Arda Kardzsali-Ludogorec bolgár bajnokit. 

Borítókép: GettyImages

Videók