"Maradona nagyszerű volt, de nem sportszerű" - Shilton

Az angolok egykori hálóőre mai napig nem tud megbocsátani a legendának.


Diego Maradona nagyszerű labdarúgó volt, de az, hogy nem kért bocsánatot az "Isten keze" gólért, azt mutatja, hogy nem volt sportszerű - így véli Peter Shilton, aki a rivális angolok kapuját védte az argentinok ellen az 1986-os világbajnokság negyeddöntőjében.

A meccset 2-1-re a későbbi győztes dél-amerikaiak nyerték Maradona két góljával, amelyek közül az elsőt kézzel ütötte be a hálóba a menteni igyekvő Shilton elől. A játékvezető nem vette észre a mozdulatot és gólt ítélt.

"Egyértelmű szabálytalanság volt. Csalás" - írta a Daily Mail című lapban a volt kapus. 
 

Maradona 'Hand of God' Goal 1986 World Cup

Unforgettable England Moments - 5 of 10


"Amikor elfutott ünnepelni, kétszer még vissza is nézett, hogy sípol-e a bíró. Tudta, hogy mit csinált. Mindenki tudta, kivéve a játékvezetőt és a két partjelzőt."


A játékos maga, amikor a mérkőzés után a gólról faggatták, ennyit mondott: "egy kicsit Maradona feje, egy kicsit Isten keze szerezte".

Sport365.hu - "Zsonglőr és varázsló volt, még az ellenfelek is fejet hajtottak előtte"

"Abban a szerencsés helyzetben vagyok, és hatalmas büszkeséggel mondhatom, hogy többször játszottam ellene, és csodálhattam a játékát" - idézte fel az M1 aktuális csatornának Nyilasi a magyar válogatott 1981-es dél-amerikai túráját, amelyen a nemzeti csapat nem hivatalos találkozót játszott többek között az Argentinos Juniorsszal.


Maradona négy perccel később ismét betalált egy olyan cselsorozat végén, amely sokak szerint minden idők legszebb találatát eredményezte, de Shilton szerint az első gól volt az, ami igazán számított.

"Nem érdekel, mások mit mondanak, de az a gól nyerte meg a mérkőzést Argentínának" - fogalmazott a sportember. -

 

"Szerzett egy briliáns másodikat, szinte azonnal, de mi még mind annak a hatása alatt álltunk, ami percekkel korábban történt. Évekig kísértett, most sem fogok erről hazudni."

Szerinte a tény, hogy Maradona soha nem kért bocsánatot ezért a gólért, bántja őt és akkori csapattársait.

"Úgy tűnik, nagyszerűség volt benne, de sportszerűség nem... A legtöbb akkori csapattársam a mai napig hasonlóan érez, mint én" - tette hozzá a 71 éves Shilton, aki ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az általa leírtak nem csorbítják az elhunyt örökségét.

Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája szerdán hunyt el, 60 éves korában, szívroham következtében.

Borítókép: GettyImages

Sport365.hu - Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét

Szívmegállás miatt meghalt Diego Armando Maradona - erősítette meg az argentin sztár jogi képviselője. Maradona halálát szívmegállás okozta szerda reggel otthonában, Tigre városában. Több mentőautó sietett a segítségére, de már nem tudták megmenteni az életét. Alberto Fernández argentin köztársasági elnök háromnapos nemzeti gyász hirdetett. "Elvittél minket a világ legmagasabb pontjára, és tettél minket rendkívül boldoggá.

Videók