Joan Laporta: az állami tulajdonú klubok problémát jelentenek

Egységesebb szabályokat követel.


A Barcelona elnöke, Joan Laporta felszólította az UEFA-t, hogy szigorítsa az állami tulajdonú klubokra vonatkozó szabályozásokat.

A Manchester Cityt és a Paris Saint-Germaint gyakran kritizálják amiatt, hogy közvetlen kapcsolataik vannak az Egyesült Arab Emírségekkel, illetve Katarral. Manapság a Newcastle -nek is vannak olyan tulajdonosai, akik kapcsolatban állnak a szaúdi állammal. Joan Laporta úgy véli, hogy ezek a klubok egyensúlyhiányt hoznak létre a futballban a Pénzügyi Fair Play megsértésével. A Barcelona elnöke most az UEFA beavatkozását szeretné látni.

„Az állami klubok azért jelentenek problémát, mert instabilitást váltanak ki a sportágunkban, a futballban Európában. Szigorúbb szabályokat kérek az ilyen típusú klubokkal szemben, mert az általuk használt erőforrások nem a futballiparból származnak”
– mondta Laporta a The Guardiannek.

„A mi esetünkben, és a legtöbb európai klubnál az általunk generált források a sportiparból származnak. És ezek a kormányzati klubok nem ugyanazokat az eszközöket használják a versenyzésre. Nehéz felvenni a versenyt ezekkel a klubokkal, amelyeknek sok nagy játékosa van szerte a világból. És amikor kimész a piacra játékosokat vásárolni, nehéz versenyezni."

„Arra kérem az UEFA-t és az egyes országok bajnokságait, hogy szigorúbbak legyenek, vagy legalább harmonizálják össze a szabályokat. Mert például Spanyolországban sokkal szigorúbb szabályok vannak, mint Franciaországban vagy a Premier League-ben" – tette hozzá.

Javier Tebas, a La Liga elnöke korábban élesen bírálta a PSG-t, legutóbb amiatt, hogy igen jövedelmező szerződést írtak alá Kylian Mbappéval.

Borítókép: Marc Graupera Aloma/Europa Press a Getty Images

Videók