Ilyen érzés, amikor szembe jön veled Ronaldo

Minden idők legjobbja?


Milyen is volt védekezni a Fenomén ellen? Kilenc éve, hogy szögreakasztotta a stoplist a nagy betűs LEGENDA.

Ronaldo Luís Nazário de Lima, aki mindig nagy fejfájást okozott a védőknek. Az egyik másodpercben még látja, a másikban már nem. Mintha fénysebességgel közlekedett volna sokszor. Ez a cikk egy igazi Ronaldo-show lesz, és aki szereti a focit, az ezt értékelni is fogja.

Ronaldo a pályafutása alatt minden lehetséges módon megverte a védőket. Nem lehetett őt megállítani, a védők csak keresték sokszor a labdát, amit a brazil támadó elvarázsolt. Lélegzelelállító volt őt nézni. A Fenomén olyan mozdulatokat, cseleket és gólokat hajtott végre, amelyeket a Youtube és a Twitter előtt még nem igazán láttunk a futballpályán. Minden egyes rezzenésével történelmet írt.

De milyen is volt a védők helyzete? Hogyan élték meg ők, amikor szembe szaladt velük a brazil fenomén?

Ronaldo csak 17 éves volt, amikor elhagyta a Cruzeiro csapatát, hogy csatlakozzon a PSV Eindhoven-hez, aki akkor éppen a holland bajnokság harmadik helyét foglalta el, és küszködött Romárió pótlásával, aki a Barcelonához szerződött.

Abban az időben Robert Molenaar az FC Volendam védője volt. Az 1994/95-ös szezonban Molenaar kétszer nézett szembe Ronadóval, aki egyik alkalommal sem tudott gólt szerezni.

"Emlékszem, gyakran mozgott vissza a középpályára, hogy összegyűjtse a labdákat. Ezt követően hatalmas sebességgel rontott a kapunak. Minden alkalommal, amikor felém közeledett azt éreztem, óriási bajban vagyok."

Ronaldo fantasztikusan zárta a szezont, hiszen 33 mérkőzésen 30 gólt szerzett. Molenaar büszke arra, hogy 180 percig megtudta őrizni kapuját a góltól Ronaldóval szemben.

A harmadik összecsapásuk viszont drasztikusra sikeredett, hiszen egy 5-0-s PSV siker született, ahol Ronaldo is eredményes tudott már lenni.

Molenaar elmagyarázta mi is változhatott addigra: "Azt hiszem, ekkora már megtanult együttműködni a csapattásaival. Könyörtelen lett a kapu előtt. Az elképesztő sebességét és technikáját egyszerűen lehetetlen volt lekövetni. Azt éreztem, hogy egy másik bolygóról jött ez a srác."

Arra, hogy volt-e már hasonló kvalitású játékossal dolga, csak annyit mondott: Ó, igen. Már volt szerencsém Romárió ellen is játszani, nos ő ugyanarról a "bolygóról" való" - nevetett Molenaar.

Ronaldo a szezon végén elhagyta a PSV-t és Barcelonába költözött, ahol megnyerte a Copa del Rey-t, az UEFA Kupát és a Spanyol Szuperkupát, aminek az lett a következménye, hogy megválasztották az ÉV legfiatalabb játékosává.

1997-ben elhódította az Aranylabdát is, ami hozzásegítette Ronaldó ahhoz, hogy behívják őt a 1998-as nemzeti csapat keretébe, mint a világ legjobb játékosa. Ekkori cserélte le a Barcelonát az Internazionale kedvéért.

Bár tudjuk, hogy érdekes dolgok történtek az 1998-as világbajnokság döntője előtt, Ronaldo végül pályára lépett, ahol nem nyújtotta legjobb teljesítményét, de így is rettegtek tőle a francia védők.

Marcel Desailly figyelmeztette egy elkapott beszélgetés során Lilian Thuramot: "Milánóban már találkoztam vele, nem láttam a labdát, ahogy szaladt felém. Akár jobbra, akár balra megy, a labdát sehol sem látod. Csak azt kérdezed hol a laszti? Varázslatos."

Thuram egy későbbi interjúban emlékezett vissza Ronaldo elleni párharcaira.

"Először még akkor találkoztam ellene, amikor a Parma játékosa voltam. A meccs elkezdése után máris ott volt velem szemben. Úgy közeledett felém, mint senki más. Varázslatos volt az egész. Borzasztóan gyors volt, és könnyedén átjutott rajtam, majd rögtön a kapu előtt is volt. Ekkor odakiabáltam Cannavarónak: "Szabálytalankodj!" Fabio csak egy sárga árán tudta megállítani. A következő támadás is hasonlóan zajlott. Ekkor Fabio rám nézett és azt mondta: "Lili, ma kilencen fogjuk befejezni a találkozót. Hogy a francba állítsuk meg ezt az embert?" Ronaldo meghallotta a beszélgetésünket, odaszaladt hozzánk és tört olaszsággal csak annyit mondott: "Bocsi, picit túlzásba vittem a dolgot". Cannavaróval csak összenéztünk, tanácstalannak éreztük magunkat. Ronaldo minden tekintetben Fenomén volt."

Mire a 2006-os világbajnoksághoz érkeztek, Ronaldo már elhagyta az Intert, és csatlakozott a Real Madrid-hoz, hogy Galaktikus legyen. De nem igazán volt már minden jó. A sérülések egyre jobban hátráltatták a brazil zsenit, akinek már nem volt a régi a robbanékonysága.

Kilenc nappal az F-csoport Horvátország elleni mérkőzése előtt, Brazília barátságos mérkőzést játszott Új-Zéland ellen. Ez lehetőséget adott Carlos Alberto Parreira számára, hogy kipróbálhassa Ronaldo, Ronaldinho, Adriano és Kaká mágikus kvartettjét.

Danny Hay feladata volt, hogy Ronaldo és csapattársai azon a délutánon gólképtelenek maradjanak.

"Ricki Herbert nem igazán koncentrált egyetlen játékosra sem. A brazil játékosok mind egytől-egyik elképesztő labdarúgók voltak, így egy kicsit félelmetes is volt ellenük pályára lépni. Nem lehetett mindent focistát egyesével ellenőrizni, tanulmányozni és megpróbálni megállítani" - emlékszik vissza Hay.

"Úgy gondolom, amivel igazán kiemelkedett, az a mérete és az ereje, na meg természetesen a technikai képességei is elképesztőek voltak. Nem okozott a mérkőzésen olyan nagyszerű pillanatokat, amelyek megmaradtak vlna a szurkolók emlékezetébe örökre, de nyilvánvaló volt, hogy egy csodálatos játékos volt karrierje ezen szakaszában is. Örültem, hogy megkaptam a lehetőséget, hogy megölelhessem."

Ronaldót a félidőben lecserélték, helyére az akkor még ifjú titán Robinho érkezett.

"Boldog voltam, hogy sikerült vele annak ellenére is mezt cserélnem, hogy már a félidőben lejött a pályáról. Ez egyike azon kevés meznek, amelyet bekereteztettem. "

2011. február 14-én rengeteg védő könnyebbülhetett meg, hiszen Ronaldo Luís Nazário de Lima bejelentette visszavonulását.

 

 

RÓLA MONDTÁK


Számomra Ronaldo a valaha volt legnagyobb! Olyan jó volt, mint Pelé. Senki nem volt akkora hatással a futballra, és a játékosokra, mint ő.
- Zlatan Ibrahimovic -

Ronaldo volt a hősöm! A legjobb csatár, akit valaha láttam. Olyan gyors volt, hogy a semmiből volt képes gólt szerezni, és úgy lőtte meg a labdát, mint senki más!
- Lionel Messi -

A legjobb játékos akivel valaha játszottam? Ronaldo, Il Fenomeno! Olyanokat tudott, mint senki más!
- Kaká -

A legjobb, aki ellen valaha játszottam! Ha nem sérült volna meg, ma úgy beszélnének róla, mint Peléről, vagy Maradonáról
- Gianluigi Buffon -

Ő volt a példaképem! Majd játszhattam, és egy világbajnokságot is nyertem vele. A legkomplettebb csatár, akit valaha láttam, és senki nem fog a közelébe érni!
- Ronaldinho -

Ronaldo volt a legkeményebb ellenfelem valaha! Lehetetlen volt megállítani!
- Alessandro Nesta -

Ronaldo, a Fenomén volt a legjobb játékos, akinek valaha az edzője voltam!
- Fabio Capello -

Gondolkodás nélkül mondom, hogy Ronaldo volt a legjobb játékos, akivel valaha együtt játszottam! Elképesztő könnyedén bánt a labdával. Ő a legjobb! Minden egyes nap, amikor együtt edzettem vele, mindig láthattam valami különlegeset, valami újat, valami gyönyörűt! Ez a különbség egy nagyon jó játékos és egy kivételes között. Minden idők legjobbja volt, a Fenomén! Mire a védők vagy a kapus rájött, mire készül, már késő volt.
- Zinedines Zidane -

 

Borítókép: Denis Doyle/Getty Images 

Forrás: dreamteamfc.com
 

Videók