Így alakulnának a topligák, ha a belgákhoz hasonlóan most zárna be a bazár

De vajon megmerné lépni bárki is?


Az európai labdarúgó-bajnokságok többsége továbbra is kitart amellett, hogy valamilyen úton-módon megpróbálja befejezni a szezont.

Az UEFA azzal számol, hogy júliusban folytatódhatnak a nemzeti bajnokságok, és ha ez így lesz, a nyári hónapokban be is lehet fejezni a sorozatokat. A szervezet továbbá az európai kupasorozatokra is tett javaslatot, miszerint a Bajnokok Ligája és az Európa-liga 2019–2020-as kiírását egy-egy minitornával zárnák le.

A legjobb nyolc vagy tizenhat – amennyiben ezt a koronavírus-helyzet megengedi – az eredeti döntős helyszíneken, vagyis Isztambulban és Gdanskban gyűlne össze, és ott minél rövidebb idő alatt, egymeccses, kieséses rendszerben küzdenének meg egymással a trófeáért.

Ezzel szemben a belga Jupiler Pro League elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy eleget tesz a csapatok kérésének és a koronavírus miatt törli a 2019/20-as szezon hátralő részét. Ezzel az európai bajnokságok közül elsőként húzta le a rolót.

"Nincs értelme tovább halasztani a bajnokság folytatását, a mostani állás szerint hirdetik ki a végeredményt" – mondta ki a belga fociszövetség, eddig egyedüliként a kontinensen.

A belga bajnokság alapszakaszából egyetlen forduló volt hátra, amikor a járvány miatt felfüggesztették, azután kellett volna következnie a rájátszásnak. Azt már nem fogják megrendezni, így a Club Brugge, amely 15 pont előnnyel vezetett, megkapta a bajnoki címet. A szövetség a majd valamikor elrajtoló 2020/2021-es nemzetközi kupákban való indulást is a mostani állás alapján határozta meg.

Törölni vagy nem törölni?


Ez a kérdés az európai topligák számára. Vajon a közeljövőben mások is követhetik a belgák példáját?

Amennyiben mindenki törölné a szezon hátralévő részét, úgy tiszta lappal indulhatna a 2020/21-es idény és minimalizálható lenne a leállás miatt kialakult káosz. De nézzük meg, mi történne a topbajnokságban, abban az esetben, ha a belga Jupiler Pro League-hez hasonlóan most érne véget a szezon.

Premier League


(Kép: Jan Kruger/Getty Images)

A Premier League-ben kilenc forduló van hátra. A Liverpool toronymagasan, 25 ponttal vezeti a bajnokságot a Manchester City előtt. Azonban elegendő lehet-e egy ilyen nagy különbség, amikor matematikailag még a riválisoknak is van sanszuk? Őszintén szólva kevés esély mutatkozik arra, hogy ekkora előnyből elbukná Jürgen Klopp csapata a bajnoki címet, amennyiben folytatódna a kiírás. Ha pedig mégsem, akkor is bajnok lehet a Pool, hiszen Belgiumban a Club Brugge, amely 15 pont előnnyel vezetett, megkapta a bajnoki címet.

Ha a szezon most érne véget:

Bajnokok: Liverpool
* Bajnokok Ligájában indulna: Liverpool, Leicester, Chelsea, Manchester United
Európa Ligában indulna: Wolverhampton, Sheffield United, Tottenham
Kiesne: Norwich, Aston Villa, Bournemouth
Eggyel kevesebb meccset játszott: Sheffield United, Arsenal, Bournemouth, Aston Villa
A legpechesebb csapat: Sheffield United, Arsenal, Bournemouth, Aston Villa
* A Manchester Cityt kizárta az UEFA az európai kupasorozatokból

La Liga


(Kép: Mateo Villalba/Getty Images)

A spanyol bajnokságban minden csapat egyformán 27 mérkőzést játszott le eddig, de mivel 11 meccsel a vége előtt roppant szoros az állás, így nem lenne fair most lezárni a kiírást. A két madridi csapat legalábbis egészen biztos, hogy nem örülne, ha most zárnák le a bajnokságot, hiszen a Real hátránya csupán két pont a listavezető Barcelonával szemben, míg a hatodik helyen álló Atlético csak az Európa-ligában indulhatna jövőre a jelen állás szerint. A hatodik és a harmadik helyezett csapat között egyébként szintén csupán két pont a különbség.

Ha a szezon most érne véget:

Bajnokok: Barcelona
Bajnokok Ligájában indulna: Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Real Sociedad
Európa Ligában indulna: Getafe, Atlético Madrid
Kiesne: Espanyol, Leganés, Mallorca
A legpechesebb csapat: Real Madrid, Getafe, Atlético Madrid, Mallorca

Serie A


(Kép: Claudio Villa/Getty Images for Lega Serie A)

A Juventus és Lazio óriási versenyt folytat a bajnoki címért. Jelen állás szerint egy ponttal a torinói együttes a listavezető, de mindkét csapatnak 12 meccse van még hátra. Azonban nem csak az élen folyik hatalmas harc az olasz pontvadászatban, hanem a kiesés ellen is. A Genoa és a Lecce egyformán 25 ponttal áll, azonban rosszabb gólkülönbsége miatt utóbbi esne ki a bajnokságból jelen állás szerint.

Ha a szezon most érne véget:

Bajnokok: Juventus
Bajnokok Ligájában indulna: Juventus, Lazio, Inter, Atalanta
Európa Ligában indulna: Roma, Napoli
Kiesne: Brescia, SPAL, Lecce
A legpechesebb csapat: Lazio, Lecce

Bundesliga


(Kép: Boris Streubel/Getty Images)

A német bajnokságban már csak kilenc forduló maradt hátra. Egyedül az Eintracht Frankfurt és a Werder Bremennek van eggyel kevesebb meccse, de előrébb akkor sem tudnának jutni, ha pótolnák azt a találkozót. A listavezető Bayern München előnye négy pont a Dortmunddal szemben. Azonban aki biztos nem örülne, ha most zárnák le a bajnokságot, az a Bayer Leverkusen, hiszen a gyógyszertáriak csupán egy győzelemre állnak a Bajnokok Ligájában való indulástól.

Ha most érne véget a szezon:

Bajnokok: Bayern München
Bajnokok Ligájában indulna: Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Borussia Mönchengladbach
Európa Ligában indulna: Bayer Leverkusen, Schalke
Kiesne: Paderborn, Werder Bremen
A legpechesebb csapat: Bayer Leverkusen, Wolfsburg, Freiburg, Hoffenheim

Ligue 1


(Kép: Jean Catuffe/Getty Images)

A franciáknál hasonló a helyzet, ugyanis a Lille tíz fordulóval a vége előtt egy pontra van csupán a BL-indulástól. Azonban a lényegi kérdések nem egy két ponton múlnának, ha most érne véget a kiírás. A Paris Saint-Germain magabiztosan, 12 ponttal vezeti a bajnokságot.

Ha a szezon most érne véget:

Bajnokok: Paris Saint-Germain
Bajnokok Ligájában indulna: Paris Saint-Germain, Marseille, Rennes
Európa Ligában indulna: Lille
Kiesne: Toulouse, Amiens, Nimes
A legpechesebb csapat:
Lille

Forrás: 90min.com

Borítókép: allfootballapp.com

Sport365.hu - A Brugge nyerte a belga bajnokságot

A Club Brugge csapatát hirdették ki a belga labdarúgó-bajnokság győztesének, miután a jelentősebb európai ligák közül elsőként csütörtökön itt törölték a sorozat további szakaszát. A bruges-i együttes 15 pontos előnnyel állt az élen a második helyezett Genttel szemben a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztett bajnokságban, amelyből már csak egy forduló lett volna hátra a rájátszás megkezdése előtt.

Videók