Messi játékát nézni jobb, mint a szex. - Maradona -

Maradona brutális őszinteséggel beszélt magáról, képes volt csodálattal nyilatkozni a másik legendás 10-esről és mindig szívből nyilatkozott. Összegyűjtöttük a legérdekesebb mondásokat tőle és róla.


Diego Maradona november 25-én vesztette életét, szívrohamban. A róla készített idézetgyűjteménnyel rá emlékezünk.

Diego Maradona nem csak a pályán alkotott maradandót. Különleges életfilozófiájának egy olyan misztikum épült fel köré, amely miatt szinte biztos, hogy még évtizedekkel később is beszélni fognak majd a legendáról. Bár legnagyobb góljai mellett nem lehet elmenni szó nélkül, sokszor kritikus, de mindig őszinte megnyilvánulásai is örökre velünk maradnak. Összegyűjtöttünk néhány olyan idézetet, amely az argentinok világsztárjának szájából hangzott el, és örök tanulsággal szolgál. Valamint felkutattunk néhány olyan elgondolkodtató mondatot is, amely más legendás játékosok szájából hangzott el, még a halála előtt.


Maradona gyakran hangsúlyozta mennyire fontos számára a labdarúgás. A sportág iránt érzett alázatát és szeretetét talán ezek a kijelentések foglalják össze a legjobban:

„Ha meghalok, újra akarok születni, és újra futballista akarok lenni. És újra Diego Armando Maradona akarok lenni. Olyan játékos vagyok, aki örömet adott az embereknek, és ez nekem elég, sőt, még túl sok is.”

„A tűz a mellkasomban, az olyan, mintha Julia Roberts-szel hálnék.”

„Boldog vagyok azzal, amit elértem. A foci többel megajándékozott, mint amit valaha is elképzeltem.”

Nemcsak a futballt szerette, de őrülten rajongott csapataiért is. Bár Olaszországban és Spanyolországban is maradandót alkotott, szíve mindvégig a Boca Juniorsért dobogott:


„Játszottam a Barcelona-Real Madridon, de a Boca Juniors- River Plate az teljesen más.”


Fotó: Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images

Természetesen a legnagyobb ellenfél River Plate-ről is megvolt a véleménye:


„A River Plate legyőzése olyan, mintha édesanyád reggel csókkal ébresztene.”

A családja szeretete és istenhite mindenen átsegítette:

„Anyám azt mondta én vagyok a legjobb. Engem pedig az emelt egyre feljebb, hogy hittem abban, amit ő mondott.”

„Isten jó játékossá tett engem. Ezért vetek keresztet minden egyes alkalommal, mielőtt kilépek a pályára.”

Saját magáról is többször alkotott véleményt:

„Amikor azt mondják, hogy én vagyok Isten, azt válaszolom, hogy tévednek. Egyszerű focista vagyok. Isten az Isten, én pedig Diego.”

„Fekete vagyok, vagy fehér, de soha életemben nem leszek szürke.”

„Történjen bármi, és változzon bármi, egy valamit mindenki tud. A nemzeti 10-es mez csak az enyém. Örökre.”

És persze másokról is:

„Messi gólt szerez és ünnepel, Cristiano belövi és úgy pózol, mint egy samponreklám.”


Fotó: Cameron Spencer/Getty Images

"Messi játékát nézni jobb, mint a szex."

A filozófiája egyszerre kemény és őszinte:

„Az életem filozófiája nagyon egyszerű: minden embert megütök, aki felém tartja a két kezét, de ha valaki a földön van, felsegítem őt.”

És nem csak ez bizonyítja, hogy mennyire fontosnak tartotta az elesettek megsegítését:

„A szegénység rossz és nagyon nehéz, ezt jól tudom. Sok mindenre vágysz, de csak annyit tehetsz, hogy álmodsz róluk. Jó lenne, ha igazságosabb lenne a világ. Akiknek sok van, azoknak valamivel kevesebb lenne és akiknek kevés, azoknak egy kicsivel több.”

Függőségéről is beszélt:

„Kezdetben a drogoktól eufóriába kerülsz. Olyan, mint amikor megnyersz egy bajnokságot. Azt gondolod: Kit érdekel, mi lesz holnap, hiszen megnyertem a bajnokságot?”

Különleges személyiségét a róla született idézetek is alátámasztják:

„Még, ha egymillió évig játszanék, akkor sem kerülnék Maradona közelébe. Ő a valaha volt legnagyobb” – Lionel Messi

„Az argentin futballban két korszak van: van egy Maradona előtt és egy Maradona után” – Julio Grondona

„Amit Zidane meg tudott tenni egy labdával, azt Maradona megtette egy naranccsal” – Michel Platini

„Diego bocsánatot kért tőlem, miután az angolok ellen megszerezte a második gólját. Végig látta, hogy ott vagyok üresen, de nem talált rést ahhoz, hogy hozzám juttassa a labdát. Tény, hogy megsértődtem. Úgy éreztem ez a szakmám iránti sértés. Úgy éreztem, hogy még ilyen távolságból is lett volna ideje felnézni és meglátni. Játkosként azonban semmi nem voltam hozzá képest. Hihetetlen volt” – Jorge Valdano


Fotó: Archivo El Grafico/Getty Images

„Maradona Isten Nápoly népének. Maradona megváltoztatta a történelmet. 80 év alatt, mindig szenvedtünk, és küzdöttünk a kiesés ellen. Vele hét szezon alatt nyertünk két bajnokságot, egy UEFA-kupát és két Olasz Kupát. Én is a rajongója vagyok, és hihetetlen volt ezeket az éveket Maradonával megélni. Elképesztő volt a pályán lenni, amikor megnyerték a Scudettót” – Fabio

„Az edzésen láthattam az igazi Maradonát, és az elég látványos volt. Soha nem veszített edzőmérkőzést” – Francesco Romano

Borítókép: GettyImages

 

Sport365.hu - "Maradona olyan zseni volt, aki elveszítette a kontrollt a saját élete felett"

Franz Beckenbauer, a német és a világ labdarúgásának ikonja elismeréssel és kritikával emlékezett a szerdán 60 éves korában elhunyt argentin világklasszisra, Diego Maradonára. A 75 éves Beckenbauer - aki játékosként, majd szövetségi kapitányként is világbajnok lett a nyugatnémetekkel - a Bild című német lapnak elmondta: személyes találkozásaik alkalmával Maradona mindig "kedves és barátságos" volt, ami szimpatikussá tette számára az argentint.

Videók